Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Očko

Kdy splníme premiérova euro kritéria?

Kdy splníme premiérova euro kritéria?

Česká ekonomika se spontánně „euroizuje“. Některé firmy už vyplácejí mzdy manažerům v euru. Zavedení eura postupně vyplyne jako jednoznačná volba. Bude to ale zřejmě mnoho let poté, co euro přijmou Slováci a Poláci. Ti budou výhody ze zapojení do „euroklubu“ čerpat déle než my - a někdy též na náš úkor.

29. 9. 2008
Slovensko ano, Česko ne

Slovensko ano, Česko ne

Verdikt konvergenčních zpráv Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB) hodnotících připravenost na vstup do eurozóny je jasný. Zatímco v případě Slovenska vládla jistá nervozita, zda hodnocení vyzní příznivě (s ohledem na inflační rizika), v českém případě nebylo pochyb, že brzké zavedení eura doporučeno nebude.

10. 7. 2008
Vstupme v roce 2013

Vstupme v roce 2013

Rok 2013 má být naším nejzazším termínem pro přijetí eura. Věřím, že se v blízké době najde znovu dostatek politické odvahy tento termín jednoznačně stanovit, aby byly rozptýleny pochyby o tom, zda nově určené datum je důvěryhodné, či nikoli. Proč politická odvaha? Především proto, že stanovení důvěryhodného data pro zavedení eura znamená zároveň jasné přihlášení k pokračování v reformách veřejných financí.

17. 9. 2007