Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pavel Mádr

Daniel Guéguen: Vládnou nám nikým nevolení byrokraté

Daniel Guéguen: Vládnou nám nikým nevolení byrokraté

Také jste se často usmívali nad notoricky se opakujícími výroky hradních pánů v čele s Václavem Klausem o tom, že Česko ovládají bruselští úředníci? Přiznám se, já ano. Po rozhovoru se zkušeným bruselským lobbistou Danielem Guéguenem a přečtení jeho knihy mi ovšem ztuhl úsměv na rtech.

16. 6. 2010
Chcete euro? Poradíme, koho volit

Chcete euro? Poradíme, koho volit

Podnikáte a vadí vám náhlé výkyvy kurzů? Myslíte, že by se tuzemské ekonomice dařilo lépe v eurozóně než s vlastní měnou? Nebo prostě jen nechápete, proč si při každé cestě za hranice české kotliny musíte vyměňovat Palackého s Němcovou za mosty a sloupy vyobrazené na eurobankovkách? Pokud zkrátka chcete, aby se v Česku začalo platit eurem co nejdřív (anebo právě naopak), možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, která partaj směřuje spíš k němu a která spíš od něj. Tak vzhůru na volební programy.

25. 5. 2010
Boj o vítr

Boj o vítr

Z četby tuzemského tisku by člověk mohl nabýt dojmu, že investice do obnovitelných zdrojů energie jsou zlatým dolem. Píše se sice hlavně o solárních elektrárnách, ale další investoři do jiných obnovitelných zdrojů určitě také nepřijdou zkrátka, že? Opak je pravdou – mimo fotovoltaiku jde pořádně do tuhého.

26. 4. 2010
Trnitá cesta z patentového bludiště

Trnitá cesta z patentového bludiště

Evropa se řadu let potýká s tím, jak snížit náklady na ochranu průmyslových práv. Ty jsou v unii několikanásobně vyšší než ve Spojených státech nebo v Japonsku. Dočkáme se v dohledné době řešení? A jak jsou na tom čeští výzkumníci?

15. 3. 2010
Obnovitelné zdroje nás přijdou draho

Obnovitelné zdroje nás přijdou draho

Nekontrolovatelný boom fotovoltaických elektráren způsobí letos i v dalších letech hluboké vrásky na čele strážců veřejných pokladen – jen na rok 2010 si musí připravit tři miliardy – i distributorů elektřiny, kteří marně hledají volné kapacity v sítích. Naopak investoři do fotovoltaiky mohou zůstat klidní; vláda, zdá se, usnula na vavřínech.

12. 2. 2010

Další skvělí autoři

Tomáš Raputa

Tomáš Raputa

Studuje finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Již během studia na gymnáziu získal... Více

Tomáš Fürst

Tomáš Fürst

Studoval matematické modelování na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, momentálně pracuje... Více

Petr Fischer

Petr Fischer

Analytik týdeníku Euro. Český novinář, scenárista, moderátor a filozof. Po absolvování Filozofické fakulty... Více

Lobbisté, Tejc vás postaví do latě

Lobbisté, Tejc vás postaví do latě

Do sněmovny možná už na konci ledna zamíří druhý návrh zákona zaměřený na regulaci lobbingu a má velkou šanci na schválení. Počítá sice s výraznými postihy pro lobbisty odmítající povinnou registraci, otázkou ale zůstává, zda přinese zvýšení transparentnosti vztahů českých byznysmenů a politiků.

28. 1. 2010
Balkánské praktiky Evropské komise

Balkánské praktiky Evropské komise

Vyhlášený propagátor dobré platební morálky veřejných institucí – Evropská komise – platí podnikatelům pozdě, a to i o několik měsíců. Vyplývá to ze zkušeností majitele firmy Askon Davida Koníčka. Ten si stěžuje na podvodné jednání unijních úředníků a neskutečnou míru byrokracie.

26. 12. 2009
Pětadvacet zářezů pro France Télécom

Pětadvacet zářezů pro France Télécom

Francouzský telekomunikační gigant čelí už několik měsíců skandálu ohledně série sebevražd jeho zaměstnanců, který se dokonce dostal až na jednání francouzské vlády a vyvolal odstoupení jednoho z šéfů firmy. Stojí za skoky do propastí a rozříznutými hrudníky skutečně jen drsné praktiky manažerů vůči svým zaměstnancům, jak tvrdí odbory, anebo má celý problém hlubší příčiny?

29. 10. 2009
Google chce ovládnout knihovny

Google chce ovládnout knihovny

Internetový gigant podle svých slov do dnešního dne naskenoval v rámci projektu Google Books okolo 10 milionů svazků. A chce víc – dobře si totiž uvědomuje, jak velký komerční potenciál leží ladem. Vědí to však i jeho konkurenti z Yahoo! nebo Microsoftu, kteří se bojí, že od Googlu dostanou další tvrdý direkt. Proto se snaží dalšímu rozmachu digitální knihovny učinit přítrž.

23. 9. 2009
Proměňte střechu ve zlatou žílu

Proměňte střechu ve zlatou žílu

Máte dům se střechou obrácenou k jihu a volných několik set tisíc korun? Pak neváhejte a investujte do nákupu malé solární elektrárny. Milionářem se sice nestanete, vašemu rodinnému rozpočtu však stabilní výnos po následujících dvacet let rozhodně pomůže. Zoufat si ale nemusíte, ani pokud máte hluboko do kapsy. Svou střechu totiž můžete nabídnout k pronájmu jedné ze specializovaných firem.

7. 8. 2009