Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lukáš Pfeifer

Lukáš Pfeifer
Kontaktujte autora

Od roku 2011 pracuje jako finanční analytik. Na odborné úrovni se zabývá zejména finanční stabilitou.

Strach a Velký bratr
 5 847

Strach a Velký bratr

Petr Hampl minulý týden psal o povinném zavádění kamer ve vybraných soukromých prostorách a položil zásadní otázku: Proč tak radikální zásah do soukromí nevyvolal téměř žádnou reakci veřejnosti? Rád bych poukázal na jeden z možných důvodů této apatie, která je pro některé ihned a pro mnohé bohužel až zpětně nepochopitelná.

31. 3. 2014
HDP: Je nám milejší krutá pravda, nebo milosrdná lež?

HDP: Je nám milejší krutá pravda, nebo milosrdná lež?

Už „vynálezce“ hrubého domácího produktu říkal, že by tento ukazatel neměl sloužit k hodnocení blahobytu. HDP skutečně o stavu a vývoji ekonomiky vypovídá velmi zkresleně. Proč je tedy hlavním makroekonomickým ukazatelem? Protože toto zkreslení se prostě občas hodí… A nejen politikům.

3. 8. 2011
Reálná inflace je daleko vyšší! Víte o kolik?
 6 604

Reálná inflace je daleko vyšší! Víte o kolik?

V médiích je nám nejčastěji prezentován vývoj inflace pomocí CPI, tedy pomocí indexu spotřebitelských cen, který ilustruje pouze vývoj cen spotřebního zboží a služeb nakupovaných domácnostmi v průběhu času. Podle rakouské teorie hospodářského cyklu však v průběhu monetární expanze (tedy v období navyšování cen) nejvíce rostou ceny ve fázích výroby nejvzdálenějších od spotřeby. Ty ovšem CPI nezahrnuje. Skutečná inflace je tak daleko vyšší, než ta prezentovaná. Chcete znát její úroveň?

1. 7. 2011