Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

John Kay

John Kay
Kontaktujte autora

Narodil se v roce 1948 v Edinburghu. Vzdělával se na Royal High School, edinburghské univerzitě a také na oxfordské Nuffield College. Působil ve Výzkumném institutu fiskálních studií, učil na London Business School, zastával funkci ředitele oxfordské Said Business School a také založil poradenskou firmu London Economics. Je autorem několika knih a pravidelně píše sloupky do The Financial Times.

Fetiš těžkého průmyslu: Soumrak chlapáků

Fetiš těžkého průmyslu: Soumrak chlapáků

Vytrácí se ta pravá práce, těžká práce v potu a prachu. Politikové nám ji slibují zpátky. Jen ona přináší ty pravé hodnoty. Přinášíme závěr eseje ekonoma a komentátora Johna Kaye.

7. 9. 2016
Fetiš těžkého průmyslu

Fetiš těžkého průmyslu

Politici se předhánějí, kdo víc miluje těžký průmysl. Chtějí ho podporovat, chtějí mu dohadovat odbyt, chtějí ho zachraňovat, vracet, vychovávat mu pracovní síly... Má přitom v moderní ekonomice těžký průmysl nějaký zvláštní význam? Není to láska, je to fetiš, píše britský ekonomický komentátor John Kay.

6. 9. 2016
Meze poznání: kdo zná všechno, rozhoduje špatně

Meze poznání: kdo zná všechno, rozhoduje špatně

John Kay podrobuje tvrdé kritice rozhodovací mechanismy. Ve veřejném sektoru, v soukromém sektoru. Až příliš často jsou totiž podklady pro rozhodování ovlivňovány – vědomě i nevědomě – tím, jakých výsledků si přejeme dosáhnout. O to propracovaněji musí vypadat tabulky takzvaných analýz. Testy, jako byly nedávné zátěžové testy evropských bank, říká Kay, ale přece jen něco otestují: „Jediná věc, která se tímto způsobem prověří, jsou meze představivosti lidí, kteří testy prováděli.“

8. 2. 2012
Dobrý obchod se obléká do principů, nikoliv do předpisů

Dobrý obchod se obléká do principů, nikoliv do předpisů

Otázky obchodních vztahů, ať už se jedná o zásady oblékání, či podmínky uzavírání smluv, čas od času svádí k převádění všeobecných principů do striktních pravidel. Jenže ve světě není nic tak samozřejmé a jasné, aby se tak mohlo dít. A děje-li se to dnes, pak by se tomu mělo v budoucnu zabránit.

29. 1. 2011