Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fareed Zakaria

Fareed Zakaria
Kontaktujte autora

Americký spisovatel a žurnalista indického původu. Vystudoval univerzitu v Yale. Poté přestoupil na Harvard, kde mu byl udělen doktorát z mezinárodních vztahů. Dlouhou dobu působil v magazínu Newsweek, v srpnu 2010 ohlásil přechod ke konkurečnímu časopisu Time. Na stanici CNN uvádí talk show Fareed Zakaria GPS, v níž se zabývá převážně mezinárodní politikou. Je autorem slavné politologické knihy Budoucnost svobody (The Future of Freedom - někdy se uvádí i jako The Future of Liberty), kterou do češtiny přeložil Jaroslav Veis. Jeho zatím poslední knihou je Postamerický svět (Postamerican world), která u nás vyšla v roce 2010.

Fareed Zakaria: Válka s Íránem? Nespěchejme

Fareed Zakaria: Válka s Íránem? Nespěchejme

V uplynulých dnech vydala Mezinárodní agentura pro atomovou energii velmi vážnou zprávu o íránském jaderném programu. Argumentovala tím, že Írán pravděpodobně experimentuje s technologiemi, které mu umožní vybudovat nejen civilní jaderný program, ale i jadernou výzbroj. Takové zjištění je v příkrém rozporu s tvrzeními bývalého šéfa MAAE Mohammeda El Baradeje, stejně jako s pár let starým hodnocením amerických zpravodajských služeb. Je otázka, jak tomu všemu rozumět. Írán sice vytváří robustní jaderný program, ale nejsem si jistý, co přesně má za lubem.

22. 11. 2011
Fareed Zakaria: Jak může Čína pomoci Evropě překonat dluhovou past

Fareed Zakaria: Jak může Čína pomoci Evropě překonat dluhovou past

Krize eurozóny už dávno není jen evropskou krizí, ale zachvacuje globální ekonomiku. Kvůli svému rozsahu a tomu, že se týká jak bank, tak i vlád, je daleko nebezpečnější než krize, která začala po pádu banky Lehman Brothers před třemi lety.

5. 10. 2011
Fareed Zakaria: Jsou nejlepší dny Ameriky za námi?

Fareed Zakaria: Jsou nejlepší dny Ameriky za námi?

Jsem Američan, nikoliv náhodou zrození, ale volbou. Hlasoval jsem nohama a stal se Američanem, protože miluji tuto zemi a domnívám se, že je výjimečná. Ale když se dívám na dnešní svět a na silný proud technologických změn a globální konkurence, jsem z toho nervózní. Patrně nejvíce mě znepokojuje skutečnost, že zatímco tyto tendence sílí, Američané se zdají neschopni pochopit rozsah výzev, kterým čelíme. Navzdory medializovaným tlachům u vzestupu Číny většina Američanů vychází z předpokladu, že USA jsou i nadále světovou jedničkou. Ale je to pravda?

8. 6. 2011