Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vladimír Švorba

Není garance jako Garance!

Není garance jako Garance!

Olomoucké syrečky nejsou z Olomouce, Poštovní spořitelna není poštovní. Jakpak je to s garancemi finančního produktu Garance? Původně jej chtěla Česká pojišťovna nabízet do prosince, ale předčasně prodeje stopla už k 5. říjnu. Spekuluje se, že už vyprodala plánovaný objem, ba dokonce o tom, že se jí nashromáždilo o 150 % víc objednávek, než zamýšlela. Kdo by také nechtěl garantovaný, bezrizikový výnos 4,5 % ročně?

18. 11. 2010
Klient vs. Amcico: Čtvrtmilion v tahu

Klient vs. Amcico: Čtvrtmilion v tahu

Konkurenční boj je prostě boj. Kdyby šlo o něco jiného než o válčení, jistě bychom tomu také jinak říkali: konkurenční přátelství, konkurenční láska, konkurenční mazlení. Pokud na to na chvíli zapomeneme, protivník nám to brzy připomene bolestivou ranou.

18. 10. 2010
Výňatek z dopisu poradců Partners adresovaného klientovi

Výňatek z dopisu poradců Partners adresovaného klientovi

13. 10. 2010
Češi a hazard: hloupost, adrenalin a pohádkové zisky!

Češi a hazard: hloupost, adrenalin a pohádkové zisky!

Můžeme to svést na cizince, můžeme hledat další výmluvy… že to my ne, že nás se to netýká, ale bohužel – týká se nás to. A všech! I kdyby z celkového objemu peněz prosázených v roce 2009 prosázeli cizinci třeba i třetinu nebo polovinu, stále by na nás zbývalo hodně vysoké číslo.

21. 7. 2010
Mezi úspěchem a neúspěchem

Mezi úspěchem a neúspěchem

Na probíhajícím fotbalovém mistrovství světa je k vidění a dokonce i ke slyšení ledacos. Slyšet i vidět byl například i božský fotbalista, podvodník a podprůměrný trenér Diego, který před zápasem Argentiny s Německem teatrálně parodoval výrok německého hráče Bastiana Schweinsteigera. „So se děje, Šššvajnššštajgre? Jsi nerfósssní?“ zareagoval Maradona. Jak zápas dopadl, ví asi každý: Argentina–Německo 0:4.

10. 7. 2010

Další skvělí autoři

Roman Joch

Roman Joch

Ředitel Občanského institutu

Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních... Více

Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách... Více

Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména... Více

Jak jsem měnil životní pojištění...
 5 628

Jak jsem měnil životní pojištění...

Jako malý kluk jsem patřil mezi ty, kterým rodiče založili pojištění. Tedy, abych byl přesný, dětskou spořicí pojistku, protože dříve se to tak dělalo. Rodiče mi dlouhou dobu (18 let) platili měsíčně 137 Kč, z toho šlo 8 korun na pokrytí úrazů a 129 korun na spoření, abych se měl v dospělosti dobře a abych měl peníze na start do života. Pojistná smlouva mi běžela do 18 let (psal se rok 2005), pak přišel hodný pán z České pojišťovny, sepsal se mnou novou smlouvu, Dynamik a převedl mi na ní 27 379 Kč z dětské pojistky (na dětskou pojistku rodiče do spoření dali celkem 27 864 Kč). Nebyla to ale poslední plastika, kterou moje spoření podstoupilo. Bohužel ale po všech těch zákrocích není vůbec krásnější.

3. 6. 2010
Přísně střežená levicová křižovatka

Přísně střežená levicová křižovatka

V Praze existuje křižovatka, kde jasně vítězí levice. Je to křižovatka jako vystřižená z Kocourkova. A ke všemu, je přísně hlídaná Policií České republiky. Aby se tu neděly špatné věci, aby tu nedoházelo k dopravním nehodám, aby byli řidiči pokutováni…

22. 5. 2010
Nechte svého poradce vydělat. Protočte si penzijko!

Nechte svého poradce vydělat. Protočte si penzijko!

Už ve svém minulém článku pro Finmag jsem tak trochu polemizoval s příspěvky Martina Viktory, který soudí, že je pro celý náš obor lepší, když finanční poradci nehaní veřejně jak lidi, tak produkty konkurence. Pokud jsem vás ještě nepřesvědčil, že jsou situace, kdy mlčení opravdu není na místě, ba přímo se neslučuje s poradenskou ctí, možná vás přesvědčí dnešní příklad z praxe. Je to totiž opravdu silný kalibr. Nebudu ale jmenovat...

14. 4. 2010
Lži, chamtivost a stavební spoření

Lži, chamtivost a stavební spoření

Martin Viktora ve svých dvou nedávných článcích pro Finmag psal, jak je pro image našeho „řemesla“, tedy finančního poradenství důležité, aby se špinavé prádlo pralo doma. Že napadat konkurenci – před klientem nebo dokonce v médiích – není dobré, protože stín pak padá na nás všechny. Přestože mu rozumím, myslím (a praxe to potvrzuje), že jsou případy, kdy mlčet nebo dokonce chválit klienta, jakou udělal rozumnou volbu, když zvolil konkurenční produkt, prostě nejde. Bylo by to zkrátka neprofesionální.

7. 4. 2010