Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vladimír Hobza

Mědění spekulanti

Mědění spekulanti

Hedgeové fondy a další velcí investoři neustále hledají nové příležitosti. Klíčová průmyslová odvětví varují před následky jejich spekulativních nákupů.

25. 11. 2010
Mýty o evropské úvěrové krizi

Mýty o evropské úvěrové krizi

Když už to vypadalo, že se americká ekonomika konečně zotavuje, vynořila se na finančních trzích nová krize. Problémy Řecka s přebujelým rozpočtem a obava, že se dluhové problémy začnou v Evropě přelévat do jiných zemí, se staly hlavním tématem ekonomických zpráv. Euro letos ztratilo již 13 % a i akciové trhy reagují velice nervózně.

18. 5. 2010
Baltic Dry: U kormidla světové ekonomiky

Baltic Dry: U kormidla světové ekonomiky

Index Baltic Dry vyjadřující náklady na dopravu získal během posledního desetiletí na důležitosti. A to nejen v oblasti přepravy, ale také jako ukazatel stavu globální ekonomiky. Obrovský počet „předkrizových“ lodí, které budou letos spuštěny na vodu, však snižuje jeho dříve nezpochybňovanou hodnověrnost.

12. 3. 2010
Dědo, neriskuj!

Dědo, neriskuj!

Mladí jsou nebojácní a odvážní, staří jsou obezřetní a mají strach. Takový je obecný pohled na přístup k riziku během života. Na startovní čáře jsme naivní, ochotní vsadit na cokoliv. Ale jak stárneme, začínáme hromadit peníze a snažíme se zajistit na křehké a zranitelné stáří.

16. 2. 2010
Jaká je hodnota vládních dluhopisů...

Jaká je hodnota vládních dluhopisů...

Pravděpodobnost státního bankrotu? Pro investory do dluhopisů zásadní faktor. Agentura Moody’s se proto pokusila vytvořit rating „společenské soudržnosti“ navázaný právě na indexy vládních dluhopisů. Podobný model dosud žádná ratingová agentura nepoužívá. Vyjádřit „společenskou soudržnost“ pomocí číselného modelu totiž rozhodně není snadné.

10. 2. 2010

Další skvělí autoři

Bill Wirtz

Bill Wirtz

Studující práv na Lotrinské univerzitě v Nancy. Provozuje vlastní mnohojazyčný blog.

Petr Houdek

Petr Houdek

Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje... Více

Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru... Více

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval... Více

Tři velké investiční chyby

Tři velké investiční chyby

Ať už to byla holandská tulipánová mánie ze 17. století, internetová bublina z přelomu tisíciletí nebo nedávný útěk od trhu nemovitostí, případů, kdy investoři podléhají iracionalitě, najdeme celou řadu. Ale proč?

9. 12. 2009
Jen čuníci jdou na porážku

Jen čuníci jdou na porážku

Finanční bubliny s námi budou věčně. Vždy nás k nim něco láká – od známé Tulipánové bubliny v 17. století, přes technologickou bublinu na přelomu tisíciletí až po nedávnou bublinu na americkém trhu nemovitostí.

11. 11. 2009
Jak přežít institucionální krádež?

Jak přežít institucionální krádež?

Zlato je zvláštní a fascinující komodita – uchovatel hodnoty, který není žádným dluhem. Nelze natisknout vládami a nemá ani žádnou objektivní hodnotu. Jako pojistka proti deflačnímu propadu a inflační spirále je ideální ochranou pro případ finanční apokalypsy.

4. 11. 2009
Deset investičních mýtů

Deset investičních mýtů

V burzovním světě, stejně jako jinde, může vést nedostatek zkušeností a informací k neúspěchu. John Dorfman, redaktor agentury Bloomberg, uvádí deset akciových mýtů, které sužují investory.

13. 10. 2009
Od medvěda k býku

Od medvěda k býku

Mnozí přední ekonomové předpovídají – jako by dokázali vidět do budoucna –, že oživení z velké recese bude pomalé a s vysokou nezaměstnaností. Ale nevědí to jistě, a ani nemohou vědět. Budoucnost je totiž nepředvídatelná.

7. 10. 2009