Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ivo Jeník

Ivo Jeník
Kontaktujte autora

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval dvousemestrální studijní pobyt na pařížské Sorbonně. Dva roky byl starostou Spolku českých právníků Všehrd. V letech 2006 až 2007 pracoval na Ministerstvu financí v oblasti legislativy finančního trhu se zaměřením na bankovní trh. Patří mezi spoluzakladatele Českého Compliance Institutu. Je autorem řady právních analýz a odborných článků zvláště se zaměřením na problematiku regulace finančních trhů.

Rozhodčí doložky: Jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložky: Jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložka nemá nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své výhody. Avšak pozor: rozhodce může být téměř kdokoli. Hlídejte si proto, aby to byl někdo, kdo „píská fér“.

9. 2. 2011
Ukládání daní staronovou zbraní

Ukládání daní staronovou zbraní

Historická zkušenost českého národa praví, že shromažďování majetku nemá cenu. Nejpozději druhá generace o něj přijde. Stačí vzpomenout jen některé z milníků českých dějin, které se negativně promítly do soukromého vlastnictví – Bílá hora (1620), pozemková reforma (1919), Mnichov (1938), Benešovy dekrety (1945), únorový převrat (1948), měnová reforma (1953).

29. 11. 2010
Dodanění při převodu pojistných smluv...

Dodanění při převodu pojistných smluv...

Senát nedávno schválil změnu zákona o daních z příjmů. Původní bod 35. novely, který mohl podstatně přispět k mobilitě klientů životních pojišťoven a odstranit dlouhotrvající pochybnosti kolem povinnosti tzv. dodaňování, však chybí. Aktuální znění § 15 odst. 6 zákona o daních z příjmů, které mělo být zmíněným bodem doplněno, přitom není nijak ideální a v praxi působí řadu komplikací. Proč je s ním takový problém a kam zmizel bod, který jej mohl vyřešit, pochopíme snáze, vezmeme-li příběh odstavce šest od začátku.

24. 11. 2010
Placené poradenství: Dobrý nápad bez kupce!

Placené poradenství: Dobrý nápad bez kupce!

„Představte si, pani, to auto, co kópili, už je ve správce.“ „Však ho majú teprva měsíc?!“ „No bodejť, jsem řikala synovi, ať ho dó vrátit, že to možny neni. Ale ten, co jim to prodával, pré povídal, že podle smlóvy na žádnó reklamaci nemaji nárok.“ „To só ty jejich kličky, pani.“ „Však syn říkal, že to tak nenechá, že pré na ně neco najde na tom internetě.“ „To je šikovné, že si umi poradit. Včil jít za právníkem, to by tam véplatu nechal.“

19. 10. 2010
Koho klame pomazánkový tuk…

Koho klame pomazánkový tuk…

Poslední zářijový den otřásla českým mlékárenským průmyslem, a spolu s ním i nejedním nadšeným konzumentem pomazánkového másla, zpráva Evropské komise (EK) o chystané žalobě na Českou republiku. Ne že by se snad o problému s názvem české pochoutky nevědělo, ale přiznejte se, kdo z vás se neotřese při představě, že jí roztíratelný tuk. Podáním žaloby se EK rozhodla učinit přítrž svévolnému užívání označení „máslo“, které evropské předpisy vyhrazují pouze výrobkům s obsahem nejméně 80% mléčného tuku.

8. 10. 2010

Další skvělí autoři

Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od... Více

Roman Joch

Roman Joch

Ředitel Občanského institutu

Natálie Dudová

Natálie Dudová

Studentka třetího ročníku žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. V průběhu studia přispívala... Více

Regulace: Nepochopils? Nepojistíme!

Regulace: Nepochopils? Nepojistíme!

Představte si, že si chcete koupit nejnovější mobilní telefon se skvělým designem, velkým displejem a neskutečným množstvím nejrůznějších funkcí. Krabici už držíte v ruce a podáváte prodavači platební kartu, když tu vás náhle zarazí, vytáhne formulář a začne se ptát: „Jaké máte zkušenosti s mobilními telefony?“, „Kolik jste jich už vystřídal?“, „O jaké telefony šlo?“, „Kolik vás stály?“

10. 8. 2010
ČNB: Koho chrání ochránce?

ČNB: Koho chrání ochránce?

Česká národní banka má velké ambice nejen v oblasti ochrany spotřebitele, ale i při sjednocování dohledu nad finančním trhem. Jak velké ambice to jsou, se naplno ukázalo nedávno, když ČNB představila dva návrhy úředních sdělení.

26. 7. 2010