Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vladislav Kruták

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

„Tak jsem ji upozornil, že brečí sice dobře, ale na špatným hrobě.“ Slova, která v roli hrobníka v jednom ze svých nesmrtelných skečů pronesl komik Felix Holzmann, skvěle vystihují počínání evropských i zámořských politiků snažících se omezit moc ratingových agentur.

25. 6. 2010
Prague Marina: Investice k nezaplacení

Prague Marina: Investice k nezaplacení

Pohled na křivku cen tuzemských nemovitostí, která již druhým rokem setrvale, ale jen zvolna klesá, by možná nejednoho pozorovatele přiměl k poznámce, že čekání na obrat je sice pohodlné, ale vleče se to. Navzdory délce však nelze toto čekání označit za nudné.

8. 6. 2010
Byty 2010: Sonda do realitního bahna!

Byty 2010: Sonda do realitního bahna!

„Tak to byl šrapnel, Hlaváčku“ prohlásí hrdě Cimrmanův inspektor Trachta poté, co na šokovaném továrníku Meyerovi demonstruje svou proslulou výslechovou techniku. Hrdina z detektivního dramatu „Vražda v salonním coupé“ jistě netušil, že kromě praktikanta Hlaváčka najde učenlivé žáky i v redaktorech Hospodářských novin.

23. 3. 2010
Inflace: Z dobrého sluhy dobrým pánem?

Inflace: Z dobrého sluhy dobrým pánem?

Výjimečná doba si žádá výjimečná řešení. Tak by se dal ve zkratce shrnout přístup, kterým se, jak se alespoň na první pohled zdá, někdy inspirují i ekonomové zvučných jmen. Trochu po vzoru svatého Prokopa, který podle legendy dokázal zapřáhnout ďábla do pluhu, přicházejí nyní někteří z nich s otázkou, zda by nám na cestě ze současných hospodářských problémů nemohl pomoci jev považovaný klasickými ekonomy spíše za nepřítele - inflace.

9. 3. 2010
Korupce se státem – i bez něj

Korupce se státem – i bez něj

Nad českou politickou krajinou se po delší odmlce opět rozlehl hlahol polnice svolávající věrné do boje proti korupci. Do čela chystané ofenzivy se tentokrát odhodlaně staví úřednický kabinet Jana Fischera.

4. 2. 2010

Další skvělí autoři

Tereza Mynářová

Tereza Mynářová

Vystudovala hospodářskou politiku a učitelství ekonomických předmětů na Vysoké škole ekonomické v Praze... Více

Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka... Více

Zpátky do králíkáren?

Zpátky do králíkáren?

Od okamžiku, kdy i na český trh dolehla realitní krize, nás dělí již téměř rok. Nezasvěcenému by se mohlo zdát, že tak dlouhá doba je dostatečná na to, aby subjekty zainteresované na trhu nemovitostí nastalou situaci akceptovaly a v mezích svých potřeb a možností se jí přizpůsobily.

11. 1. 2010
S cizí střechou nad hlavou

S cizí střechou nad hlavou

Série článků, která nedávno proběhla médii, konstatuje, nikoli bez jisté dávky překvapení, nárůst zájmu o nájemní bydlení. Téměř bez výjimky hledají jejich autoři primární příčinu tohoto jevu v aktuálně ztížené dostupností hypotečních úvěrů. Nepřímo tak vyjadřují přesvědčení, že dojde-li v budoucnu ke snížení úrokových sazeb a změkčení nároků bank na potenciální dlužníky, vrátí se situace ke stavu, který jsme uvykli považovat za normální – totiž k preferenci vlastnického bydlení.

21. 12. 2009
Manažeři na (ro)zcestí

Manažeři na (ro)zcestí

Výzkum podniknutý společností Anderson Willinger prý v zemích střední a východní Evropy odhalil, že až 45 procent manažerů považuje volbu oboru, v němž svou řídicí a organizační práci vykonávají, za chybnou.

25. 11. 2009
Wirtschaftswunder: krev, slzy a pot

Wirtschaftswunder: krev, slzy a pot

Současný marketingový a mediální jazyk si libuje v přehánění, a tak dnes slovní spojení „hospodářský zázrak“ jen stěží dokáže vyvolat větší pozornost. Navzdory tomu moderní dějiny znají přinejmenším jeden příběh, který si toto označení zaslouží. Pod vlastním jménem Wirtschaftswunder nejen vstoupil do slovníků a encyklopedií, ale zprostředkovaně se stal synonymem pro nevídaný ekonomický rozmach, jemuž se západní Evropa těšila v éře zhruba ohraničené léty 1950 a 1970. Ano, řeč je o překvapivém zmrtvýchvstání (západo)německé ekonomiky po druhé světové válce.

20. 11. 2009
O krizi, mýtech a rozbitém okně

O krizi, mýtech a rozbitém okně

Aleš Tůma svůj postoj formuloval jako pokus o označení mýtů, jež v interpretaci této dějinné epizody přetrvávají. Jak jsem mu ale oponoval v diskusi k článku, je snadné při podobném „mýtoborectví“ vytvářet mýty nové. Na následujících řádcích se s dovolením laskavých čtenářů pokusím svá tvrzení rozvinout.

27. 10. 2009