Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Světlana Rysková

Světlana Rysková
Kontaktujte autora

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit a později Ekonom, kde vedla finanční rubriku.

Výzva pro poradce

Výzva pro poradce

Polovina Čechů vstoupí do příštího roku bez větších obav, nehledě na zprávy o finanční krizi a recesi. Domnívají se, že jejich finanční situace bude stejná jako letos.

11. 12. 2008
Druhý dech penzijních fondů

Druhý dech penzijních fondů

I když se nyní soustřeďuje ministr práce a sociální věcí Petr Nečas na prezentaci třetí etapy důchodové reformy, není ještě dokončena druhá etapa, a sice transformace stávajícího systému penzijního připojištění.

4. 12. 2008
O slepičí krok?

O slepičí krok?

Do konce doku by mělo být na stole paragrafované znění zákona o transformaci penzijních fondů. Třetí etapu důchodové reformy však vláda do voleb nestihne.

7. 10. 2008
Strach má velké oči

Strach má velké oči

Zazvoní u vašich dveří, představí se jako exekutorská firma a hned se hrnou dál. Než se vzpamatujete z šoku, z bytu zmizí televize, mikrovlnka i kolo. A to největší leknutí vás teprve čeká, když zjistíte, že nešlo o skutečného exekutora.

19. 9. 2008
Cena života v Česku

Cena života v Česku

Minulý týden bylo vyplaceno první odškodnění pozůstalým jedné z obětí vlakové neštěstí u Studénky. Česká dráhy bohužel nezveřejnily částku, a tak si nemůžeme udělat obrázek o tom, jaký je aktuální kurz ceny života v Česku. Zatím byl dost mizerný.

15. 9. 2008

Další skvělí autoři

Dani Rodrik

Dani Rodrik

Dani Rodrik, profesor mezinárodní politické ekonomie na Fakultě veřejné správy Johna F. Kennedyho Harvardovy... Více

Jan Dvořák

Jan Dvořák

Autor je soukromý investor a provozovatel investičního portálu pro investory. Publikuje zejména analýzy... Více

Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického... Více

Ondřej Fér

Ondřej Fér

Ondřej Fér, narozen v roce 1978, studoval a nedostudoval žurnalistiku na FSV UK. Z internetového Světa... Více

Anatomie lichvy

Anatomie lichvy

Lichva provází lidstvo od počátku civilizace až do dnešních dnů. Je úporná a věčná, odolává všem pokusům o vymýcení nebo alespoň omezení. Přesto Roman Zeman ve své zajímavě podané historii lichvy dospěl k závěru, že má smysl s ní stále bojovat.

10. 9. 2008
Proč jsou hypotéky méně dostupné

Proč jsou hypotéky méně dostupné

Včerejší Mladá fronta Dnes zveřejnila článek, ve kterém tvrdí, že doba, kdy banky ochotně půjčovaly na bydlení, je pryč. Prý změnily podmínky pro vydávání hypoték podle vzoru svých mateřských firem zasažených západní krizí. Skutečnost je ale jiná.

9. 9. 2008
Možná přehnané obavy

Možná přehnané obavy

Postoj středoevropské populace k finanční přípravě na stáří se výrazně změnil. Důchodová reforma by nemusela narazit na takový odpor veřejnosti, jakého se politici obávají.

4. 9. 2008
Stravenky na vzdělání?

Stravenky na vzdělání?

Nejmladší ministr současné vlády Ondřej Liška nastoupil do úřadu až v prosinci 2007. Přesto se mu už podařilo získat dvě miliardy eur na rozvoj české vědy anebo například připravit ambiciózní projekt reformy terciárního školství, se kterým půjde brzy do vlády. Věří, že svá mladá léta nemarní v ministerském křesle zbytečně a jeho reformy se uskuteční.

1. 9. 2008
Zaplať a neotravuj

Zaplať a neotravuj

S cestovkou už se mi na dovolenou nechce. Jednou mi ji zkazili a od té doby jim moc nevěřím. Moji skepsi potvrzují i průzkumy Sdružení obrany spotřebitelů, které vypovídají o tom, že za poslední roky se toho v kvalitě služeb cestovního ruchu moc nezměnilo.

16. 8. 2008
Zač je v Česku bydlení?

Zač je v Česku bydlení?

Developeři a realitní kanceláře se snaží pomocí médií ovlivňovat trh nebo si alespoň budovat vlastní image. Objektivní cenové mapy jsou zatím hudbou budoucnosti.

7. 8. 2008
Podpora životního pojištění
 19 781

Podpora životního pojištění

Podpora poskytovaná rozvoji životního pojištění v jednotlivých státech většinou souvisí s tím, jaké místo zaujímá v zajištění obyvatelstva na stáří. V převážné většině států, které mají rozvinutý důchodového systém, patří životní pojištění do dobrovolného komerčního pilíře.

24. 7. 2008
Regulace prodeje hypoték

Regulace prodeje hypoték

Asociace hypotečních makléřů (AHM) minulý týden oznámila, že chce prosadit certifikaci všech externích prodejců hypotečních úvěrů. Názory na tuto iniciativu se značně liší.

20. 5. 2008
Komu se vyplatí multibrand

Komu se vyplatí multibrand

Hypotéky by se měly prodávat všude – na poště, v pojišťovně a klidně i v supermarketu. Tak by si to přály hypoteční banky. Nepochybně by to pro ně bylo výhodné, ale co z toho budou mít klienti?

19. 5. 2008
Bankéřka přes umění

Bankéřka přes umění

Falzifikáty se vyskytují více či méně na každém trhu. Více se jim ale daří v netransparentním ovzduší, jako je to české, varuje privátní bankéřka Marina Votrubová.

14. 5. 2008
Investice do barev a tvarů

Investice do barev a tvarů

Češi přicházejí na chuť umění. Zatím je vzrušují spíše rekordní ceny v aukcích než sběratelská vášeň, pokud jim však zájem vydrží, mohou se časem stát poučenými investory. Budou vyhledávat kvalitu a kultivovat celý trh s uměním.

14. 5. 2008
Drahý švédský stůl

Drahý švédský stůl

Externí prodejci přestali České spořitelně nosit nové obchody. Jednička na českém hypotečním trhu tak zaznamenala za první dva měsíce letošního roku růst objemu obchodů jen o 2 až 3 %, přestože plánovala 10% růst. Zdůvodňuje to sice ochlazením na celém hypotečním trhu, ale konkurenční banky tak velký mráz nepostihl.

24. 4. 2008
V Kauflandu a v síti

V Kauflandu a v síti

Všechny detaily kampaně, která má nabídnout nespokojeným klientům jiných bank výhodnější refinancování hypotéky ve Volksbank, ještě nejsou známy. Některé trumfy však už banka prozradila.

18. 4. 2008
Bude „velký“ arbitr?

Bude „velký“ arbitr?

Nový arbitr chce rozšířit kompetence svého úřadu minimálně na celou oblast bankovnictví. A pokud se to podaří, tak na celý finanční trh. Hodlá připravovat půdu pro vznik takzvaného velkého finančního arbitra, jak je to běžné v řadě vyspělých evropských států. ČNB je plánům nové arbitra nakloněna. Nebyla by pravděpodobně proti, kdyby na něj mohla celou ochranu spotřebitelů přesunout.

11. 4. 2008
Hypotéka České pojišťovny

Hypotéka České pojišťovny

Od 1. dubna začne nabízet Česká pojišťovna hypoteční úvěry Raiffesenbank a Hypoteční banky. Slibuje, že nepůjde o prostý crosselling, ale že přidá řadu vlastních benefitů. Jakou má šanci uspět na vysoce konkurenčním trhu?

26. 3. 2008
Hypoteční houpačka

Hypoteční houpačka

Na hypotečním trhu proti sobě působí dvě tendence. Jedna tlačí úrokové sazby vzhůru, protože kopíruje cenu peněz na finančním trhu. Neméně silná je ovšem i opačná tendence – postupné snižování poptávky po hypotečních úvěrech a stále sílící konkurence.

26. 2. 2008
2/3