Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

František Mašek

František Mašek
Kontaktujte autora

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti letech pracoval ve vydavatelství Economia, nejprve jako vedoucí rubriky domácí kapitálové trhy v Hospodářských novinách, později jako redaktor specializovaný na finanční trh v týdeníku Ekonom.

Eurovlk se nažral, banky zůstaly celé!

Eurovlk se nažral, banky zůstaly celé!

Akciové trhy od druhé poloviny dubna ztrácely, minulý týden si ale výrazně polepšily. Hlavně ty americké, které měřeno indexem S&P 500 posílily o 3,5 %. Výsledky firem za druhé čtvrtletí totiž přebily řadu negativních zpráv.

27. 7. 2010
Stres testy: Projdou evropské banky?

Stres testy: Projdou evropské banky?

Situace na akciových trzích zůstává nepřehledná, nadále lze očekávat řadu výkyvů. Investujte proto raději do akcí firem, které vyplácejí, pokud možno pravidelně, dividendy. Také byste se podepsali pod podobný a přitom poměrně častý komentář?

20. 7. 2010
Nažhaví žhavý červenec akciové trhy?

Nažhaví žhavý červenec akciové trhy?

Akciím se v posledních týdnech moc nedařilo, minulý byl ale výjimkou. Není divu, když velcí investoři zůstávají stranou a léto láká k vodě. Přinesou firemní výsledky za 2. čtvrtletí obrat k lepšímu?

13. 7. 2010
Bohatí trhům nevěří!

Bohatí trhům nevěří!

Akciové trhy dál pokračují v „nijakém“ vývoji. Co jeden týden či měsíc získají, následující obvykle ztratí. K pokračujícím obavám z vývoje Evropy, zejména části jejího jižního křídla, se minulý týden přidaly některé nepříliš příznivé makroekonomické zprávy. Nikoho nepotěšila revize hrubého domácího produktu USA, podle které v letošním 1. čtvrtletí vzrostl jen o 2,7 %, tedy o půl procenta méně, než zněl předběžný odhad.

29. 6. 2010
Kdo najde zlaté dno?

Kdo najde zlaté dno?

Předprázdninové obchodování se minulý týden neslo v optimistickém duchu. Nic na tom nezměnila některá horší makroekonomická data z USA. Možná i proto, že nepřišly další Jobovy zvěsti z Řecka, Maďarska, případně dalších zemí. Tedy pokud nepočítáme výrazné snížení řeckého ratingu u agentury Moody´s. S tím se ale víceméně počítalo.

22. 6. 2010

Další skvělí autoři

Vojtěch Pišl

Vojtěch Pišl

Vojtěch Pišl píše a překládá o vědách, jejichž název má aspoň deset slabik, zejména pokud se točí kolem... Více

Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem... Více

Matěj  Schneider

Matěj Schneider

Publicista. Redaktor serveru A2larm, kde mimo jiné ve spolupráci s projektem Voxpot připravuje podcast... Více

Lukáš Hoder

Lukáš Hoder

Působí v advokacii, kde se věnuje arbitráži a litigaci. Spoluzaložil Centrum pro lidská práva a demokratizaci,... Více

Červená vuvuzelám, zelená marce?

Červená vuvuzelám, zelená marce?

Svět dál sní o oživení ekonomiky, Německo a Francie se snaží prosadit zákaz spekulací na nekryté obchody „na krátko“ s akciemi a státními dluhopisy v rámci Evropské unie. Německý internetový server Börsenews zase začal kótovat akcie v markách. Jde jen o nostalgii nebo předvídavost?

15. 6. 2010
Maďarský čardáš v řeckém rytmu

Maďarský čardáš v řeckém rytmu

Zatímco domácí volby přinesly příjemné překvapení, za které lze považovat i lepší výhled ratingu pro ČR od agentury Fitch, Maďarsko ukázalo investorům minulý týden odvrácenou tvář. Varování čelných představitelů nově vládnoucí strany Fidesz, že předchozí vláda falšovala statistiky a země může mít mnohem větší deficit, než přiznala, způsobilo na trzích paniku. Investory nepotěšily ani zprávy z USA, podle nichž zaostal růst počtu nových pracovních sil v květnu za očekáváním, což vyvolalo obavy o další růst americké ekonomiky.

8. 6. 2010
Pozor na Svatoplukovy pruty!

Pozor na Svatoplukovy pruty!

Akciové trhy zažily další hektický týden. Po silném úterním propadu, kdy se na jejich výsledcích odrazila řada nepříznivých události, tuto ztrátu nakonec vymazaly. Páteční obchodování na amerických burzách ovšem opět skončilo ztrátou.

1. 6. 2010
Přišel čas nákupů?

Přišel čas nákupů?

Akcie v posledních týdnech ztrácely dech. Pokud se podíváme na vyhlídky americké ekonomiky, a to na nejen na růst hrubého domácího produktu, ale i počet firemních objednávek, situaci na realitním trhu a další ukazatele, působí to na první pohled nelogicky. Finančními trhy však dál vážně hýbe Evropa, zejména pokračující obavy ze situace na jihu starého kontinentu. Nic na tom nezměnily ani daleko lepší firemní výsledky v USA a v Evropě, než se čekalo.

25. 5. 2010
Je čas nejlepší kuchař?

Je čas nejlepší kuchař?

Vývoj na akciových trzích zatím potvrzuje tradiční radu, která říká „Sell in May and go away“, tedy prodávej v květnu a opusť trh. Makroekonomická data z USA i dalších zemí, stejně jako daleko příznivější výsledky řady amerických i evropských firem, než se čekalo, dál přehlušují obavy z dění v Řecku a dalších jihoevropských zemí. Americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), navíc rozšířila šetření, zda neoklamala investory Goldman Sachs i o jiné banky.

18. 5. 2010
Naučte se plavat se žraloky

Naučte se plavat se žraloky

Kdyby nebylo Řecka, museli bychom si ho vymyslet. Pokračující nejistota kolem dění v této zemi zapůsobila minulý týden jako impulz k dlouho předvídané korekci akciových, ale i některých dalších trhů. Pak ovšem Mezinárodní měnový fond Řecku schválil půjčku ve výši 30 miliard eur a také pomoc od Evropské měnové unie a EU se zdá na dosah ruky. Obě jsou součástí balíku opatření ve výši až 750 miliard eur na případnou stabilizaci eurozóny.

11. 5. 2010
Investiční kalkulačka: Bezva finta od KáBéčka

Investiční kalkulačka: Bezva finta od KáBéčka

Komerční banka spustila na svých internetových stránkách Investiční kalkulačku. Má odpovědět zájemcům o investování na základní otázky: jakým typem investora jsou, nebo kolik volných peněz mají dávat v ideálním případě do penzijního fondu, stavebního spoření, podílových fondů nebo na pojištění. Je to záslužný a ambiciózní záměr. Jak ale ukazují výpočty, kalkulačka je zaměřena poněkud jednostranně.

10. 5. 2010
Přežije Řek Zorba „mezinárodní spiknutí“?

Přežije Řek Zorba „mezinárodní spiknutí“?

Hledat souvislost mezi teroristickým útokem na USA z 11. září 2001 a současnou situací v Řecku je na první pohled přitažené za vlasy. Leda, že bychom Řeky považovali za finanční teroristy, kteří si za rukojmí vzali celý svět, nebo alespoň Evropu. Jistá paralela tu ale je. Teroristické útoky i nezodpovědná politika vlád vytvářejí nejistotu, za kterou trhy danou zemi obvykle (v prvém případě neprávem) tvrdě trestají.

4. 5. 2010
Americké akcie tvrdí muziku

Americké akcie tvrdí muziku

Černá, nebo bílá, býk či medvěd? Řada makroekonomických výsledků dál naznačuje, že může být oživení americké (a dalších ekonomik) silnější a trvalejší, než se čekalo. Proti růstu akciových trhů ale dál hovoří obavy z korekce a dění kolem americké investiční banky Goldman Sachs. Konečné kontury stále nemá pomoc Řecku.

27. 4. 2010
Goldman Sachs: další erupce na obzoru?

Goldman Sachs: další erupce na obzoru?

Nahradí Řecko Portugalsko? Prvně citovaná země momentálně opustila titulní stránky médií, objevil se ale názor, že část investorů bude testovat, jak na tom je reálně právě Portugalsko. Náladu na trzích po příznivých výsledcích amerických bank i technologických firem a pozitivních odhadech prodeje domů v USA v březnu, pokazila zpráva o podvodech v americké investiční bance Goldman Sachs, které šetří americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) a také britský a německý orgán dohledu nad finančním trhem.

20. 4. 2010
Sázka na hazard vyšla! Ale co dál?

Sázka na hazard vyšla! Ale co dál?

Minulý týden se akciím opět poměrně dařilo. Index PX pražské burzy zpevnil o více než půl procenta, americký S&P 500 o 1,4 %. Evropské akcie zaznamenaly mírný růst, většinou do půl procenta. Americké akcie tak rostly již šestý týden, S&P 500 přidal od konce ledna 11 %. Trhy těžily hlavně ze spekulací analytiků o březnovém růstu osobní spotřeby i vyšší důvěře spotřebitelů v USA. Ty naznačují, že oživení pokračuje. Zdá se také, že se ke svému rozuzlení blíží i situace v Řecku. Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) zatím přislíbily pomoc ve výši 40 miliard eur.

12. 4. 2010
Blíží se aprílové přeháňky? Nebo něco horšího?

Blíží se aprílové přeháňky? Nebo něco horšího?

Březnová bilance akciových burz je velmi pozitivní. Index PX pražské burzy zpevnil o 4,2 % a od začátku roku dokonce o více než 10 %. Americké akcie měřené indexem S&P 500 v březnu posílily o 4,5 %, německý DAX Xetra o 5,8 %, zatímco maďarský index BUX o téměř 13 %. Příznivá makroekonomická data z USA, hlavně 162 tisíc nových pracovních míst, vytvořených minulý měsíc v soukromém a veřejném sektoru (bez zemědělství), nahrávají spekulacím, že je nejhorší za námi.

7. 4. 2010
Bernanke chladí optimisty: „Držme je nízko!“

Bernanke chladí optimisty: „Držme je nízko!“

Minulý týden přinesl řadu pozitivních makroekonomických zpráv. Ministerstvo obchodu USA sice revidovalo čtvrtletní růst americké ekonomiky ve 4. čtvrtletí dolů z 5,9 na 5,6 %. Za loňský rok tak ztratila 2,4 %, letos má podle odhadu Mezinárodního měnového fondu vzrůst asi o 2,7 %. Informaci o revizi růstu hospodářství USA, ale přebil odhad analytiků, podle něhož v USA v březnu vzniklo nejvíc pracovních míst za poslední tři roky. A také zpráva, že byly dohodnuty kontury pomoci Řecku, pokud ji bude potřebovat.

30. 3. 2010
Jak vyhrát ve Sportce?
 11 894

Jak vyhrát ve Sportce?

Vyplatí se sázet ve Sportce? Měřeno čísly, sotva. Výhru shrábnete s pravděpodobností 0,0000000714 procenta, tedy jedna ku čtrnácti milionům. Pak je tady ale ještě adrenalin za hry, který se penězi a mírou pravděpodobnosti ocenit nedá.

24. 3. 2010
Nový normál: Výnosy akcií půjdou dolů!

Nový normál: Výnosy akcií půjdou dolů!

Pozitivních zpráv zvolna přibývá, řada investorů se zjevně otřepala z dřívějších ztrát, dál však není jisté, kdo a za jakých okolností poskytne pomoc Řecku, které přitom může být špičkou jihoevropského ledovce. Americká centrální banka Fed sice minulý týden ponechala základní úrokové sazby beze změny ve výši 0-0,25 %, spekuluje se ale o tom, jak se bude dál vyvíjet ekonomika, až Fed omezí podporu tamější ekonomice.

23. 3. 2010
Blizard růst neodnesl

Blizard růst neodnesl

Dění v minulém týdnu dál sugeruje myšlenku, že je již to nejhorší za námi. Americké akcie, měřeno indexem S&P 500, si polepšily o procento, německý DAX o 1,2 %, zatímco indikátor PX pražské burzy přidal 2,8 procenta. Také makroekonomické zprávy naznačují, že může mít oživení americké či dalších ekonomik trvalejší podobu.

16. 3. 2010
2/16