Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kolem AirBnB radši po špičkách

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
15. 6. 2018
 20 521

AirBnB nejspíš není takovým požehnáním, jak ho maluje PR oddělení. Ale důkazů, že by astronomicky zvyšovalo nájmy, se nedostává.

Kolem AirBnB radši po špičkách

Kolem AirBnB se v Česku stahuje smyčka. V únoru začala o regulaci největšího světového zprostředkovatele krátkodobého ubytování jednat vláda, v březnu pražský magistrát, v květnu nadhodili vlastní návrh pravidel Piráti. Vedle potenciálních daňových úniků a neodvedených místních poplatků vadí i zdražování bydlení, o kterém v souvislosti s AirBnB píše třeba i iDnes.

AirBnB teď na kritiku reaguje vlastní studií, podle které do české ekonomiky jen loni přivedlo přes deset miliard korun, čtyři pětiny z toho jsou prý útraty návštěvníků za jiné služby a zboží než samotné ubytování. Podobně jako v případě dalších argumentů přímo na webu AirBnB – jejich hosté prý utrácejí dvakrát víc než běžní návštěvníci a podobně – bychom taková čísla měli v případě společnosti extrémně neochotné poskytovat data předběžně považovat za vycucaná z prstu.

Pochyby nevzbuzují jen samotné hodnoty, ale i úvahy za nimi. Anita Rothová má nepochybně pravdu, že AirBnB láká do Česka zahraniční návštěvníky, v bilanci jí ale chybějí čeští dovolenkáři, které levné ubytování naopak vylákalo odjet utrácet do zahraničí. Cestování je hra s téměř nulovým součtem: člověk může být vždycky jen na jednom místě. A i když za určitých okolností může utrácet víc než za jiných, otázka je, jak ho k hýření motivuje ubytování v bytech, které jsou častěji než hotelové pokoje vybavené vlastní kuchyní.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Spíš desetikoruny a stovky než tisíce

Jenže když se podíváme na argumenty odpůrců AirBnB, ponoříme se do mlhy skoro stejně husté. Ani na opačné straně není nouze o studie zadané organizacemi s vlastní agendou. Že v New Yorku vinou služby poklesl počet dostupných bytů o desetinu, spočítali právníci zastupující tamní nájemníky. Konzultanti hotelů zase přesvědčují o tom, že čtyři pětiny ubytovacích kapacit přes AirBnB poskytují v Americe velké profesionalizované řetězce.

Často se opakuje, že vinou AirBnB rostou nájmy „do astronomických výšin“, ale z těch několika málo důkladných studií z akademické sféry to až tak dramaticky nevypadá. Kyle Barron, Edward Kung a Davide Proserpio letos na amerických datech spočítali, že pokud v oblasti vymezené poštovním směrovacím číslem vyroste nabídka AirBnB ubytování o jedno procento, nájmy vzrostou o promile a ceny bytů o necelé dvě promile. Jak správně upozorňují, korelace neznamená kauzalitu – například v rychle se rozvíjejících městech rostou zároveň ceny bytů i nabídka krátkodobého ubytování. Data se tedy pokusili očistit o další vlivy a úměra mezi nárůstem „AirBnB bytů“ a cenou bydlení několikanásobně poklesla: „Odhadujeme, že pro oblasti s typickým 72% zastoupením nabídek ubytování, kde hostitelé sami bydlí, vede jednoprocentní nárůst inzerátů ke 0,018% zvýšení nájmů a 0,026 zvýšení cen nemovitostí.“ (Kde jsou takové „amatérské“ nabídky častější, bydlení zdražuje méně, kde je víc „profíků“, ceny šplhají rychleji.)

Dá se tomu porozumět tak, že AirBnB sice cenu bydlení zvedá, ale jeho vliv je mezi ostatními faktory téměř přehlédnutelný. Tomu odpovídá i zjištění jiné studie, s o něco méně transparentní metodikou: pět výzkumníků ze School of Urban Planning odhadlo, že AirBnB přispělo na svém největším americkém trhu, v New Yorku, ke zvýšení mediánového nájmu o 1,4 % za tři roky. Růst to je – ale ne astronomický.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Bezdomovce si umíme vyrobit sami

Jakékoliv zvýšení nájmu je bolavé, a pokud se týká milionů lidí, někoho žijícího na hranici finančních možností postihne. Na druhou stranu je ale ve chvíli, kdy toho o dopadech AirBnB víme tak málo a to málo nepodporuje rozšířené katastrofické výklady, lepší přistupovat k regulaci s obezřetností. Nakonec opravdu může být víc těch, kterým krátkodobé pronájmy volného pokoje nebo bytu s osobním rozpočtem vypomůžou. Případně takových, kterým přechodná doba ve sdíleném ubytování pomáhá rozkoukat se v novém městě, najít si práci a klasický podnájem.

Byl bych proto radši, kdyby zůstalo u původního plánu ministerstva průmyslu a regulace AirBnB zůstala v rukou místních samospráv. Vláda a parlament by se měly soustředit na jiné cesty ke zdostupnění bydlení. Nebo je aspoň přestat znedostupňovat. Momentálně to totiž vypadá, že absurdně tvrdé omezení dávek na bydlení může v Česku o střechu nad hlavou připravit víc lidí než všechny kalifornské startupy dohromady.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

airbnb
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo