Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vlastní, nebo nájemní? Toť opravdu otázka!

Vít Klíma
Vít Klíma
26. 4. 2010

Kdy se vyplatí nemovitost koupit a kdy jen pronajmout? Základním ukazatelem, zda byt koupit, nebo pronajmout, je to, jaký zisk by mi vynesl ve formě nájemného.

Vlastní, nebo nájemní? Toť opravdu otázka!

Jako člověk pracující v oboru musím chtě nechtě reagovat na článek Vlastní, nebo nájemní? Toť otázkaod Aleše Müllera. Článek vyšel na stránkách Finmagu, odkud jej následně převzal Investiční web. Stejně jako každý jiný trh má totiž i ten realitní svá pravidla a vzorečky, které se vyplatí znát, než „vezmu pero do ruky“.

Nechci čtenáře unavovat složitými výpočty, takže uvedu jen ten nejjednodušší vzorec: roční nájem / kupní cena bytu × 100 (výsledek vyjde v procentech).

A jak naložit s výsledkem?

  • Vyjde-li vám výsledek mezi 3 a 5 %, vyplatí se vám byt pouze pronajmout. Zásadně nekupovat! Uložíte-li peníze určené na nákup bytu na termínovaný vklad, úroky se budou pohybovat právě v rozmezí 3–5 %, a veškerou starost s opravami a údržbou bytu necháte, jistě s radostí, na majiteli bytu. Dolce vita, sladký život!

  • Vyjde-li vám výsledek 6–8 %, měli byste zvažovat koupi.

  • Pokud je výsledek nad 9 %, byt se nevyplatí pronajmout, ale rozhodně koupit! Generuje-li vám byt výnos 9 %, málokterá banka se s ním dokáže při zhodnocování vašich peněz měřit. Jinými slovy: koupit, koupit a zase koupit, ať už jako investici, nebo pro vlastní potřebu. Dolce vita!

Magickou hranicí pro koupi nemovitosti je 6 %, což je situace, jako když kupujete nemovitost na hypotéku s 6procentním úrokem. Jak jednoduché, milý Watsone...

Náročnější čtenáře odkazuji na stránku New York Times s kalkulátorem „Buy/Rent“, kterou najdete na adrese: http://www.nytimes.com/interactive/business/buy-rent-calculator.html.

Autor je mezinárodní realitní konzultant

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Vít Klíma

Vít Klíma

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo