Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Paneláky pomáhají z krize

Marek Dostál
Marek Dostál
26. 3. 2009

Všichni je známe a téměř denně vídáme, spousta z nás v nich bydlí. V České republice začala vznikat na zelených loukách už koncem padesátých let minulého století. O čem je řeč? O panelových sídlištích.

Paneláky pomáhají z krize

Už mají odslouženo

Až do roku 2000 bylo takzvanou panelovou technologií postaveno 1,126 milionu bytů, což představuje téměř třetinu veškerého českého bytového fondu. Svůj domov v nich našla téměř třetina obyvatel. „Nejstarší domy jsou staré padesát až šedesát let a tomu odpovídá i jejich stav. Plánovaná životnost domů byla uváděna na třicet až čtyřicet let,“ konstatuje ve svých analýzách Svaz českých a moravských bytových družstev.

Rychlost i doba výstavby paneláků s sebou přinesla některá pozitiva, bohužel ale i negativa v podobě nižší kvality některých konstrukčních prvků a materiálů, problémové jsou balkony, okenní výplně, střechy nebo obvodové pláště. Dnes představují zásadní komplikace při snaze dosáhnout úspory stále dražších energií. Suma ještě potřebná na renovace a zateplení paneláků se odhaduje na zhruba tři sta miliard korun.

Stát se dosud nepředal

Tolik peněz ale Státní fond rozvoje bydlení na renovace panelových domů rozhodně nemá. Ještě před koncem minulého roku poslanci sice schválili rozpočet fondu, který počítá s možností, že na zateplování fasád panelových domů půjdou uzavřít smlouvy za 3,5 miliardy korun. Loni to přitom bylo o dvě miliardy méně. Přesto je to jen o málo víc než nic.

Ceny za kompletní rekonstrukci panelového domu o dvou vchodech se podle stavebních firem totiž pohybují okolo deseti milionů korun. „Jen zateplení vyjde tak na 1200 korun za metr, když mají lidé zájem o nová okna nebo balkony, je to samozřejmě dražší,“ připustil majitel jedné středně velké firmy zabývající se rekonstrukcemi, který ale nechtěl prozradit své jméno ani název podniku. Když se pak celková suma rozpočítá na jeden byt, může se cena podle něj vyšplhat na zhruba dvě stě až tři sta tisíc korun.

Je otázka, jak se k letošním renovacím postaví stavební firmy, kterým v důsledku krize ubývají zakázky. Mohly by jít s marží dolů a zakázka by byla pro majitele bytů levnější. Na druhou stranu je tu ale ztížený přístup k bankovním úvěrům a bez nich se téměř žádná rekonstrukce neobejde. Jak se banky postaví k žádostem družstev nebo společenství vlastníků zatím není jasné. Může se tak stát, že ceny za kompletní renovace sice budou nižší, ale přesto na ně majitelé bytů hlavně kvůli zamrzlému bankovnímu trhu, a tedy nemožnosti získání úvěru nedosáhnou.

Naděje v krizi

Naději přináší paradoxně právě současná ekonomická situace. Zateplování paneláků či veřejných budov a úspora energií se totiž stalo jedním z hlavních témat Národní ekonomické rady vlády v boji proti hospodářské recesi v tuzemsku. Výměnou za to, že země snížila emise více, než se zavázala v Kjótském protokolu, a ušetřenou kapacitu emisních povolenek prodala Japonsku, má do Česka přijít deset miliard korun. Do roku 2013 pak dalších až 15 miliard pouze pro domácnosti.

Už od dubna letošního roku by si pak zájemci mohli na ministerstvu životního prostředí žádat o dotace například právě na zateplení domů, ale i na koupi solárních panelů či tepelných čerpadel.

„Je pravděpodobné, že lidé by mohli zálohy na dotace i půjčky dostávat prakticky ihned v dubnu, kdy se systém rozjede,“ řekl Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí. Díky úsporám v zateplení se může v panelových domech a při přestavbě tepelných sídlištních zdrojů ušetřit z celonárodní spotřeby deset až patnáct procent. V bytových domech se totiž spotřebovává až polovina veškeré vyrobené energie.

Nadějí pro všechny české paneláky může být také až 13 miliard korun z Evropské unie, které bylo dříve možné použít jen pro problémové čtvrti měst nad dvacet tisíc obyvatel. Hned to ale nebude. Takzvané dotace na ekologické vylepšování bytů a domů budou českým žadatelům přístupné až po schválení úprav tří evropských nařízení o evropských fondech několika bruselskými úřady. „Podávání konkrétních projektů k získání evropské podpory na zateplování bytů a domů bude možné nejdříve za půl roku,“ přiznalo ministerstvo pro místní rozvoj.

(Převzato z časopisu Finanční magazín - Finmag). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Marek Dostál

Marek Dostál

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo