Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Opět hrozí zvýšení poplatků na katastrech

Miroslav Zeman
Miroslav Zeman
8. 4. 2009

Poplatek za vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí se může zvýšit až trojnásobně. Místo 500 Kč za každý vklad nyní můžete od nového roku zaplatit i 2000 Kč. Maximálně až 20 000 Kč!

Opět hrozí zvýšení poplatků na katastrech

Na stole je opět zdražení poplatků

Je to téměř rok co poslanecká sněmovna zamítla vládní návrh zákona na zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí. Poplatek se měl tehdy zvýšit až čtyřnásobně.
Vláda v demisi schválila opět návrh zákona na zvýšení poplatků za vklad na katastru nemovitostí, navržený tentokrát skupinou poslanců v čele s ministrem zemědělství Gandalovičem.

Jde v podstatě o totožný návrh jako před rokem s tím rozdílem, že poplatek se zvýší mírněji, než bylo zamýšleno původně. I tak by ovšem tato změna znamenala několikanásobné zvýšení současného poplatku.

Zvýšení prakticky o 70 až 120 %

A vláda jde na to chytře. Neoznamuje zvýšení poplatku například z 500 na 1100 korun, což bude častá výše poplatku za vklad, ale poplatek tzv. rozfázuje. V praxi to znamená, že se bude nově platit za každou položku, která se převádí. Pokud tedy bude převáděn rodinný dům, pak místo současných 500 korun za převod domu s pozemky, zaplatíte základní poplatek 500 korun + 300 korun, za převod pozemku, na kterém dům stojí + 300 korun za převod pozemku se zahradou.

Celkově tak zaplatíte za úplně stejný převod 1 100 korun, tedy dvakrát více než nyní. Pokud bude převáděn byt, pak místo současných 500 korun zaplatíte 500 + 300 korun za podíl na pozemku, na kterém dům s bytem stojí, tedy celkem 800 korun. V některých případech může poplatek za vklad na katastrálních úřadech činit i 20 000 korun, což je maximální částka, na kterou se může vyšplhat.

V krizi každá koruna dobrá

Je poměrně neetické, že se fakticky totožný návrh v tak krátké době opět vláda předkládá poslanecké sněmovně. Je zde vidět velký zájem a tlak na zvýšení poplatků na katastrech, který je odůvodňován nutností financovat vybranými poplatky digitalizaci katastrálních map. K tomu však dochází již dnes. Za zvýšením poplatků tak můžeme hledat především nutnost vylepšit finanční situaci státu v době hospodářské krize.
Poplatek v ČR patří k nejnižším v Evropě

V současnosti patří podle srovnávacích průzkumů poplatek na katastrálních úřadech v hodnotě 500 korun k nejnižším v Evropě. V sousedních zemích je pravidlem, že veškeré náklady na provoz katastrálních úřadů jsou financovány většinou právě z výnosu poplatků za zápisy. Například v Německu zaplatíme za převod rodinného domu až 400 Euro, v Rakousku se zase platí podíl z ceny nemovitosti, konkrétně jedno procento. Na Slovensku zaplatíte za převod nejčastěji 72 Euro (1 800 korun)

(Autor je redaktorem serveru www.mojepoplatky.cz). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Miroslav Zeman

Miroslav Zeman

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo