Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nad nemovitostmi se stahují mračna

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
29. 9. 2009

Je tomu již více než rok, co generální ředitel společnosti Orco Jean-François Ott sebevědomě prohlásil, že k žádnému plošnému zlevňování bytů nedojde. Zároveň všechny ujistil, že jeho podnik krizi přečká bez problémů: „Cenu nemovitostí jednoduše stabilizujeme snížením nabídky bytů,“ pronesl tehdy Ott. Byla to skutečně silná slova…

Nad nemovitostmi se stahují mračna

Od Ottova proroctví již nějaký čas uplynul, nadešel proto vhodný čas, položit si otázku, jak je na tom Orco a s ním i celý trh s nemovitostmi doopravdy.

Odpověď je jednoduchá – velmi špatně.

Generální ředitel Jean-François Ott, jenž se za Orco zaručil svými akciemi, v tomto příběhu vystupuje jako důmyslný leč ztracený rytíř Don Quijote de la Mancha. O svou záruku totiž přišel dříve, než stačila bankovní ústav doříci pověstně „švec“. Developer se navíc propadá do stále větší ztráty (jen za první pololetí tohoto roku jde zhruba o pět miliard). Nelze se proto divit, že akcionáři vidí rudě.

Co se stalo s nemovitostmi?

Ve svém článku z dubna letošního roku o nemovitostech jsem s Ottem nesouhlasil: předpovídal jsem drastický pád cen. Moje předpoklady byly tehdy velmi odvážné, ve své podstatě se ale každým dnem stále více naplnují. Splaskla nám totiž ošklivá nemovitostní bublina, kterou několik let živila jednak vysoká poptávka generace baby-boomers, ale také nízké sazby a regulovaný trh.

Není však třeba zoufat. Některé země jsou na tom v porovnání s námi mnohem hůře. Například na Ukrajině ceny spadly až o 50 procent, a většině developerů tak zbyly jen oči pro pláč.

Výnos z nemovitosti při jejím pronájmů v České republice v současnosti dosahuje pouze tří až čtyř procent, což jen stěží pokryje náklady spojené s hledáním nových nájemníků a pravidelné rekonstrukce. Bydlení „v cizím“ se tak jednoznačně vyplatí, protože jste ve své podstatě sponzorováni jejím majitelem. Přesto čekají vlastníky časy ještě horší.

Po deregulaci nájemného roce 2012 se totiž na trh „přivalí“ desetitisíce „nových“ bytů, což povede k dalšímu snižování výnosů. Řada majitelů tak bude nucena své byty co nejdříve prodat. Ceny nemovitostí tak čeká další strmý pád.

Maligní krize

Dle mého názoru zasáhla trh s nemovitostí maligní, aneb dlouhotrvající, krize, která se může protáhnout až na deset let. Existuje pro to mnoho důvodu, které jsou dobře shrnuté například zde. Zastáncem „maligního vývoje“ ohledně cen cen nemovitostí je i Jan Traxler z Finezu, který vidí hlavní problém ve stárnoucím obyvatelstvu. 

Pokud máte volné peníze, rozhodně proto doporučuji, abyste se nemovitostem vyhýbali jako čert kříži a investovali jinde (například do dividendových akcií, kde je výnos o mnoho vyšší a prakticky není potřeba se o nic starat).

Jestliže i přes všechny tyto negativní zprávy skutečně toužíte po vlastním bydlení, určitě bych doporučil nízkonákladové bydlení nejlépe ve vlastním domě. V současnosti je kvalita těchto staveb na vysoké úrovni a většina z nich je i nízkoenergetických, takže šetříte i úsporným provozem.

Rozhodně ale nevěřte developerům, jejichž cílem je přesvědčit vás o výhodnosti investice právě do jejich projektu. Pamatujte, že kvalitní nemovitosti s dobrou cenou žádné dárky v podobě nových kuchyňských linek či aut nepotřebují.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo