Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Češi nespoléhají na pomoc rodiny

Finmag.cz
Finmag.cz
8. 1. 2008

Z exkluzivního průzkumu, který GE Money provedla v zemích střední Evropy a Rusku, vyplývá, že Češi ohledně půjček na bydlení nechtějí využívat pomoci rodiny.

Češi nespoléhají na pomoc rodiny
Podle výzkumu chtějí do bydlení v následujících třech letech investovat dvě třetiny obyvatel České republiky. Pouhých 9 % z nich uvažuje o využití finanční podpory od příbuzných nebo přátel. Češi mají naopak v úmyslu financovat své bydlení pomocí půjčky od některé z finančních institucí.

Více než 80 % zájemců o změnu bydlení v  České republice se k renovaci nebo pořízení bytu či domu chystá využít některý z úvěrových produktů. To je nejvíce ze všech sledovaných zemí.

„Češi nechtějí při řešení financování bydlení zatěžovat své nejbližší. V ČR lidé nejvíce ze všech sledovaných zemí preferují půjčky od finančních institucí. V případě menších rekonstrukcí preferují spotřebitelské půjčky, pro větší investice hypotéky. Velkému zájmu o hypotéky také pomáhají nízké úrokové sazby, které jsou v Česku stále jedny z nejnižších v Evropě,“ říká Michal Tuček, produktový manažer hypoték GE Money Bank.

Nejvíce na svojí rodinu spoléhají Rusové. Průzkum ukázal, že 19 % zájemců o změnu bydlení v Rusku by o půjčku požádalo rodinné příslušníky nebo známé. Na příbuzné by se často obrátili také Rumuni (17%) a Maďaři (16 %). Naopak v Česku (9 %) a v Polsku (11 %) nejsou půjčky od rodiny a přátel příliš oblíbené.

Ve všech sledovaných zemích je patrný velký zájem o financování bydlení (alespoň částečně) z vlastních zdrojů – z úspor. Nicméně více než polovina lidí, kteří o novém bydlení uvažují, neodmítá půjčku od finanční instituce.

Pro menší částky lidé využijí spotřebitelské půjčky nebo úvěry ze stavebního spoření a pro větší hypotéky. O hypotéce uvažuje 27 % dospělých Čechů plánujících zlepšení svého bydlení.

Exkluzivní průzkum GE Money proběhl letos v srpnu a září mezi respondenty v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Rusku, na representativním vzorku dospělé populace. Průzkum pro GE Money provedla společnost TNS AISA.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo