Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hypotéky zdraží. Ale o kolik?

Světlana Rysková
Světlana Rysková
10. 1. 2008

V prosinci 2007 povyskočila nečekaně inflace. V meziročním porovnání dosáhla 5,4 procenta. Požene vzhůru úrokové sazby i cenu úvěrů.

Hypotéky zdraží. Ale o kolik?
Zpráva o prosincové inflaci překvapila analytiky a dokonce i Českou národní banku. Namísto očekávaného uklidnění ceny vzrostly do konce roku 2007 o 0,5  procenta, což je nejrychlejší tempo od srpna 2001. ČNB kvůli tomu pravděpodobně v prvním čtvrtletí 2008 opět zvýší klíčové úrokové sazby. Bylo by to od poloviny loňského roku již počtvrté.

„Věc není tak jednoduchá, ČNB jakoukoli akcí již nedokáže vzestupu inflace v nejbližších obdobích zabránit, ale mohla by alespoň zabránit navýšení inflačních očekávání do vzdálenější budoucnosti, která jsou neméně nebezpečná“, upozorňuje ve svém komentáři ředitelka společnosti Next Finance  Markéta Šichtařová.

Zvýšení základní úrokové sazby by nepochybně přineslo i zdražení úvěrů. Finmag se v rychlém průzkumu snažil zjistit, jaký růst úroků u hypoték předpovídají analytici.  

Markéta Šichtařová předpokládá, že ČNB v 1. čtvrtletí jednou zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, což se odrazí u hypoték pravděpodobně zhruba stejným, tedy čtvrtprocentním, zvýšením úrokových sazeb u většiny splatností (i když není pravidlem, že změna úrokových sazeb ČNB se projevuje u hypoték ve stejné míře).

Patrik Rožmuberský, ekonom UniCredit Bank, se domnívá, že úroky z hypoték by se mohly během prvního pololetí 2008 posunout přibližně do půl procentního bodu výše, než byly na konci minulého roku, což koresponduje s jeho odhadem vývoje úrokových sazeb ČNB.

Zároveň předpokládá, že kratší fixace porostou rychleji než delší. To je ostatně  v souladu se současnou úrokovou politikou bank (případně obecným trendem zplošťování úrokové křivky).

David Navrátil, analytik České spořitelny, poukazuje na to, že vývoj sazeb u hypoték budou letos ovlivňovat dva faktory. První souvisí se schválenými reformami, v jejichž rámci bylo zrušeno osvobození výnosů z hypotečních zástavních listů od daně.
 
Bankám se tedy zvýší náklady na financování hypoték. Promítnou to podle Navrátila ve výšení úrokových sazeb hypoték o  0,2 až 0,3 procentního bodu. Druhým faktorem bude vývoj sazeb ČNB.

„Vzhledem k tomu, že lidé si půjčují s fixací i delší než rok, tak nás nezajímá jen vývoj v letošním roce, ale i o očekávání, co ČNB udělá v následujících letech. V letošním roce čekáme, že zvýší sazby o 0,25 až 0,5 procentního bodu kvůli akceleraci inflace. V roce 2009 čekáme další zpřísňování základní sazby na 4,5 procenta,“ sdělil Finmagu Navrátil. Dodal, že celkově očekává růst úroků u hypotečních úvěrů o dalších 0,7 až jeden procentní bod.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo