Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hypotéka České pojišťovny

Světlana Rysková
Světlana Rysková
26. 3. 2008

Od 1. dubna začne nabízet Česká pojišťovna hypoteční úvěry Raiffesenbank a Hypoteční banky. Slibuje, že nepůjde o prostý crosselling, ale že přidá řadu vlastních benefitů. Jakou má šanci uspět na vysoce konkurenčním trhu?

Hypotéka České pojišťovny
Pokud by šlo o prostý prodej hypoték dvou smluvních bank v obchodní síti České pojišťovny, nebyla by to žádná převratná novinka. Podobnou obchodní spolupráci má například Kooperativa, která prodává hypotéky České spořitelny, a ta zase nabízí na svých přepážkách produkty neživotního pojištění Kooperativy.

V čem bude výhoda?

Česká pojišťovna chce k hypotéce nabízet speciálně upravené pojištění. První je balíček Pojištění v Kostce, který zahrnuje pojištění stavby, bytu, domácnosti, případně i odpovědnosti. Další nabídkou je úvěrové pojištění nebo investiční životní pojištění Dynamik Plus.

Ani kombinace hypotéky s pojistnými produkty není však na trhu žádnou novinku. Krytí škody na nemovitém majetku i úvěrové pojištění nabízí téměř všechny hypoteční banky a v několika z nich, jako například Raiffeisenbank a ING, se dá uzavřít k hypotéce i investiční životní pojištění.

Česká pojišťovna však slibuje výraznou slevu pojistného a individuální přístup k sjednávání úrokových sazeb u pojištěných hypoték. A to už zní nově a zajímavě.

Požádali jsme tedy o kalkulaci modelového příkladu, abychom si udělali představu o slibovaných benefitech. Spočítali nám příklad třímilionového hypotečního úvěru na splatností na 20 let, za který bude postaven dům v hodnotě 4 miliony korun a ten bude vybaven zařízením za půl milionu korun.

V případě, že si klient sjedná k hypotéce kompletní pojištění, dostane nižší úrok, a sice o 0,1 %. (Pro modelový výpočet je to úrok 5,29 %). Stejnou slevu na úrocích (0,1 %) nabídly klientům už před časem i ČSOB a Hypoteční banka v případě, že si sjednají k hypotéce pojištění pořizovaného majetku.

Velké pojištění - velká úspora?
Nyní se podívejme, nakolik by byla kombinace Hypotéky České pojišťovny s kompletním pojištěním finančně výhodná. Dům v hodnotě 4 miliony korun bude pojištěn po dobu 20 let na plnou hodnotu za 70 998 korun (při samostatně sjednané smlouvě by klient zaplatil 75 780  korun).

Pojištění domácnosti přijde v balíčku s hypotékou na 45 542 korun (samostatně by to bylo 47 080 korun). Za pojištění odpovědnosti vyplývající z držby nemovitosti klient zaplatí 7730 korun (samostatně by to bylo 8240 korun).

Pokud si k tomu sjedná ještě investiční životní pojištění Dynamik Plus Hypo, přijde ho pojistné na dalších 468 720 korun (samostatný Dynamik Plus by stál na stejnou pojistnou částku 504 tisíc korun).

Komplexní pojištění přijde držitele Hypotéky České pojišťovny za 20 let na 591 990 korun. Je to o 42 110 korun méně, než kdyby si jednotlivé produkty kupoval samostatně.

Úspora na úrocích při slevě 0,1 % ze sazby 5,29 %  by činila celkem 40 420 korun. Kombinace hypotéky s takovým komplexním pojištěním se však každému nemusí zdát nejlevnější ani nejvýhodnější. Co myslíte, jakou má na trhu šanci?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo