Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rizika investice do nemovitosti

Pavel Kohout
Pavel Kohout
18. 12. 2007

Tradiční a velmi oblíbenou formou investování v České republice jsou nemovitosti. Investice do rodinného domku nebo družstevního bytu byly vlastně jediným způsobem, jak v této zemi ve dvacátém století rozumně zhodnotit peníze.

Rizika investice do nemovitosti
Rodinný domek ve středně velkém městě, pořízený v roce 1980 nákladem 300 tisíc Kčs, dnes může stát kolem tří milionů. Odpovídá to zhruba desetiprocentnímu cenovému růstu, a to ještě nepočítáme ušetřené nájemné.

Investice do nemovitostí byly historicky mnohem odolnější vůči politickému riziku. Když komunisty řízené hospodářství v roce 1953 zbankrotovalo, všechny cenné papíry ztratily hodnotu, ale většina nemovitostí byla ponechána vlastníkům.

A dokonce i zabavené nemovitosti byly z velké části později vráceny. Znehodnocené cenné papíry a bankovní vklady ne.

Další výhodou nemovitostí je odolnost vůči inflaci. Nejen to: s růstem objemu peněz v ekonomice rostou ceny nemovitostí zpravidla ještě rychleji než běžná inflace měřená indexem spotřebitelských cen. V inflační ekonomice patří byty a domy mezi nejlepší investice vůbec – což platilo velmi dobře i pro období po roce 1990.

Proto není nijak překvapivé, že pro mnoho Čechů je investice „do cihly“ nesčetněkrát přitažlivější než fondy nebo pojištění. Historicky osvědčený způsob investování má zkrátka neotřesitelnou pozici. Tak neotřesitelnou, že lidé zapomínají i na některé nevýhody a rizika.

Hlavní nevýhodou nemovitostí jakožto investic je zdlouhavý proces koupě a prodeje. Zatímco akcie nebo fondy můžeme koupit a prodat během několika dní, peníze z nemovitosti lze získat jen prodejem.

Koupě nemovitosti není bez rizika. Stačí maličkost: například zapomenout na rozbor vody ze studně. Pokud je studna kontaminovaná baktériemi Escherichia Coli, je voda prakticky nepoužitelná a původně zdánlivě výhodná cena domu je ve skutečnosti nadhodnocená.

Rizik existuje mnoho. Jen nejrůznějších právních zádrhelů je celá řada. Pozor na předkupní smlouvy, majitel nemovitosti jich může uzavřít i vícero. Může se vám stát, že u vašich dveří zazvoní rozzlobený muž s dotazem, co děláte v bytě, na který má předkupní smlouvu. Pokud je byt družstevní, nárok na něj není evidován v katastru nemovitostí a vy se můžete pěkně zapotit.

Rovněž není pravda, že ceny nemovitostí mohou jen růst. V Německu ceny bytů dlouhodobě stagnují a v reálném vyjádření dokonce klesají.

Je vhodné pořídit si vlastní bydlení, ale kupovat více nemovitostí může být riskantní. Poptávka po nájemním bydlení dlouhodobě klesá a tržní nájmy jsou dnes zhruba stejné jako před deseti lety. Zlaté časy pronajímatelům skončily s nástupem levných a dostupných hypoték.

Autor je ředitel strategie společnosti Partners.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo