Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Dá se na brexitu ještě vydělat?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
15. 7. 2016
 19 939

Říká se, že každá krize a každý zlom přináší investiční příležitosti. Můžete tedy něco vydělat na převratném výsledku britského hlasování o odchodu z Evropské unie, nebo je správná příležitost už pryč? Zeptali jsme se investorů, ekonomů a také lidí z e-commerce.

Očima expertů: Dá se na brexitu ještě vydělat?

Před třemi týdny si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. I když se dlouho spekulovalo, že by tak britské referendum mohlo nakonec dopadnout, s finančními trhy to přesto pořádně zahýbalo. Libra šla rychle dolů, stejně tak i britské akcie. Opačným směrem se například vydala – jak už to v době nejistoty bývá – cena zlata. Postupně se už ale situace stabilizuje, akcie se vrací na původní hodnoty a některé už dokonce oproti pozici z konce června posílily. A rychlá obměna vlády v Británii by mohla pomoci i rychlejšímu uzdravení libry.   

Přečtěte si jak na brexit reagovali ekonomové a politici bezprostředně po oznámení výsledků:

Co bude dál? Nikdo neví

Nejistotu okolo brexitu navíc začínají překrývat problémy některých evropských bank, zvláště těch italských. Vypadá to, že by brexit nakonec nemusel na trzích napáchat takové škody, jak se v první chvíli čekalo. Klíčové pro další vývoj zřejmě bude, jaké podmínky se podaří vyjednat nové britské premiérce Therese Mayové. A jak moc bude chtít Brusel Velkou Británii za její „neposlušnost“ trestat. Můžeme tedy jen těžko odhadovat, jaké další příležitosti, ale i rizika další vývoj kolem brexitu přinese. Jedno je jisté, pokud budete chtít vydělat na odchodu Velké Británie z Evropské unie, rozhodně nepůjde o jistou investici, ale spíš o rizikovou spekulaci. 

A co si myslí odborníci? Dá se na brexitu ještě vydělat, nebo je správná příležitost už nenávratně pryč? A jaké investiční a nákupní možnosti se dnes lidem ve spojení s brexitem ještě nabízejí?

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
-
+1
+

Brexit rozhodně není něčím, na čem by šlo snadno vydělat. I když se pohledem do zpětného zrcátka může jevit jako velká příležitost, je třeba si uvědomit, že krátce po referendu stačilo pár nešťastných vyjádření politiků a červnová minima mohla být ještě mnohem níž. Dnes už brexit z pohledu finančních aktiv není velkým tématem. Trhy se už velkých cenových výkyvů neobávají. Referendum je tedy do značné míry započteno v ceně a další vývoj na trzích mají v rukou klasické fundamenty, jako jsou nově příchozí data a měnová politika. Z britského referenda se zatím nevzpamatovala hlavně libra a akcie některých evropských bank, což ale nutně neznamená, že se do nadcházejících týdnů dočkáme jejich růstu. 

Jan Vetyška

výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci

Jan Vetyška
-
+2
+

Konkrétní dopady brexitu jsou z našeho pohledu zatím poměrně otevřené. Jakým směrem se bude ubírat vztah a obchod mezi Velkou Británií a zeměmi Unie je zatím stále otázka. Brexit aktuálně přinesl výhody především pro spotřebitele, kteří mají zájem o nákup zboží v zahraničí. Kurz libry k české koruně je nejvýhodnější za poslední dva roky, historického minima ale ani tak nedosahuje. Na druhou stranu má nákup v Británii stále řadu úskalí, která výhodnější kurz prakticky vyrovnají. Náročnější je například reklamace či odstoupení od kupní smlouvy, při vyřizování takové záležitosti určitě neušetříte. Tedy ani pokles kurzu libry neznamená automaticky velké vítězství pro ty zákazníky, kteří chtějí ušetřit.

Pokud se týká možnosti investovat, zde je s ohledem na sílu a velikost trhu ve Velké Británii pro naše obchodníky stále nepříliš reálné myslet si, že se pro ně otevírá nový prostor. Ten může vzniknout pouze v případě, kdy britské e-shopy vyklidí nuceně pozice na trzích Evropské unie. To se v současné době ale nejeví příliš reálně.

Kurz koruny k libře za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Pavel Drahotský

ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský
-
+4
+

Vzhledem k tomu, že prvotní šok z brexitu způsobil na kapitálovém trhu jen velmi malé a krátkodobé výkyvy, budeme pravděpodobně svědky návratu kapitálu do Evropy, a tedy růstu trhu. Pro firmy obchodující s Británií se zatím nic nemění. Bude záležet na výsledcích jednání a já jsem přesvědčen, že se podaří vyjednat zejména zachování přístupu na jednotný evropský trh a že případné dílčí neúspěchy v jednáních budou v budoucnu naředěny aktuálnějšími tématy, takže budou převládat pozitiva brexitu. Proto jako zajímavou příležitost vidím britskou libru, její nízký kurz je z dlouhodobého pohledu velmi lákavý a aktuálně napomáhá konkurenceschopnosti Británie, což by mělo následně umocnit její růstový potenciál.  

Aleš Michl

Ekonom, poradce ministra financí

Aleš Michl
-
+3
+

Pokud chce někdo vydělávat na brexitu, tak ať jde raději večer do kasina, bude to mít se stejnou pravděpodobností a ještě nebude muset platit poplatky za obchod. A nákupní doporučení pro drobného investora? Všechno dobré je teď drahé, počkejte chvilku, příležitost časem přijde.

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
-
+3
+

Vydělat jde vždycky, jen musíte stát na správné straně obchodu. Mnoho investorů vyhodnotilo brexit jako katastrofu, vyprodalo akcie, jenomže například ty americké jsou už výš než před referendem. Vydělal ten, kdo neutekl, nebo dokonce den po hlasování nakoupil. Cenami akcií evropských bank zase hýbe spíše strach z velkého objemu nesplácených úvěrů. Když se podíváme na současné extrémní výkyvy, byl bych spíš na straně realizace zisků ze zlata, které od 24. června vzrostlo v české koruně o víc než deset procent. Podobně jsou na tom německé státní dluhopisy, jejichž výnosy klesly z 0,15 procenta na neuvěřitelných -0,20 procenta, což znamená vysoké až neracionální ceny. Prudký pokles libry o deset procent je referendem ospravedlnitelný, ale meziroční oslabení o dvacet procent je vcelku dost na to, že se Velká Británie nepotopila ani nezanikla.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
-
+3
+

Žádný zaručený tip nemám. A jelikož nikdo neví, jak to nakonec s brexitem skutečně bude, natož jaké důsledky to může mít na politicko-ekonomický vývoj v celé Evropě, těžko budeme nějaký zaručený tip hledat. Jako investora mě brexit nechává klidným, protože investuji vyváženě. Pokles cen akcií v Evropě vyvážil růst cen akcií na rozvíjejících se trzích a růst ceny zlata. V součtu nakonec hodnota investic našich klientů v průměru v červnu dokonce stoupla navzdory panice okolo brexitu. A na příjmy z pronájmu, úroků a dividend brexit žádný vliv nemá. Takže pro naše investice brexit neberu ani jako příležitost, ale ani jako hrozbu.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaro
-
+17
+

Vydělat se dá vždycky, brexit nebrexit. Výsledek britského hlasování způsobil zvýšenou volatilitu na finančních trzích, což je voda na mlýn spekulantům. Také investoři mohou využít výrazných slev zejména ve finančním nebo automobilovým sektoru. Ke svým oblíbencům (ČEZ, Moneta) opatrně připojuji rizikové bankovní tituly právě z důvodu velkých slev (Deutsche Bank, Unicredit, Santander) a akcie pojišťoven, které jsou bezpečnější, ale jsou taktéž cenově zdemolovány (VIG, Uniqa). Domnívám se totiž, že politici nebudou mít odvahu nechat zbankrotovat problémové banky a poškodit tak věřitele a akcionáře, bude se sanovat, případné ztráty zaplatí jako obvykle daňový poplatník. Nějaký reset sice nejspíš bude, ale celého systému a zatím není aktuální.

Plus je, že ekonomové objevili po brexitu velké problémy v italských bankách, které jsou ovšem letité, a budou nás zásobovat katastrofickými scénáři. Nejspíš o důvod více přikupovat.

Popravdě, stále se mi nechce věřit, že Britové opravdu odejdou, třeba budou předčasné volby a vyhraje uskupení, které bude chtít zůstat. Kdyby bruselští soudruzi věnovali britské problematice alespoň polovinu času co Řekům, třeba by se Cameron a spol. více snažili. Juncker, Schulz a podobní neschopáci dělají z jinak skvělé myšlenky evropské integrace bramboračku.

Vojtěch Železný

portfoliomanažer Conseq

Vojtěch Železný
-
+2
+

Britské akcie se z propadu, který následoval po zveřejnění výsledků referenda, velice rychle oklepaly. Hodnota nejznámějšího akciového indexu na britských ostrovech, FTSE 100, se teď pohybuje o pět procent výš než před oznámením výsledků plebiscitu. Nejvíc se dařilo akciím těžařských společností, naopak mezi poraženými jsou finanční instituce. Britský index v současné době patří mezi nejdražší v Evropě. Vzhledem k současným valuacím a očekávanému zpomalení ekonomiky v důsledku brexitu si nemyslíme, že by měly britské trhy jako celek dosahovat větších zisků než ostatní trhy.

Vzhledem k tomu, že Bank of England bude pravděpodobně muset snížit úrokové sazby a použít další monetární nástroje pro podporu ekonomiky, a tomu, že se výnos do splatnosti na desetiletém giltu pohybuje okolo procenta, nevidíme veliká potenciál pro další růst cen tradičních dluhopisů. Zajímavé by tak mohly být pouze inflačně vázané dluhopisy, neboť ostrovní měna vůči dolaru oslabila téměř o 15 procent, což by mohlo nastartovat inflaci.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
-
+7
+

Šibalsky říkám, že taková příležitost je už pryč a zároveň ještě nenastala. Na prvotních otřesech, zapříčiněných emocemi ve dnech kolem referenda, už vydělat příliš nejde. Situace se do značné míry uklidnila. Klíčový index londýnské burzy, FTSE 100, dokonce po referendu stabilně posiloval. Což bylo ale dáno do značné míry tím, že libra oslabovala. Po přepočítání do dolaru už ten samý index zdaleka tak zářný vývoj – tedy ani příležitost k reálnému zbohatnutí – nevykazoval. Ještě hůř si vedl širší index FTSE 250, kde už celé dvě třetiny zahrnutých firem generují své tržby v Británii (na rozdíl od FTSE 100, který tvoří v zásadě multinárodní korporace, generující tržby po celém světě, bez přílišného poutání na zdraví britské ekonomiky), zvláště pak opět po přepočítání do dolaru. Ale i index FTSE 250 se nakonec docela zahojil. A s vidinou usednutí Theresy Mayové do křesla premiérky začala své předchozí ztráty korigovat i libra. Takže i zde příležitost ke zbohatnutí mizí. Z dlouhodobého hlediska však příležitost zbohatnout na brexitu ještě ani nenastala. Bude se totiž odvíjet od toho, jak se k „rozvodovému řízení“ kabinet Mayové postaví a jaké stanovisko zaujme kontinent, tedy Brusel, Angela Merkelová a spol. To je teď ve hvězdách. Vždyť zmíněný rozvod může trvat až do roku 2022.

Pavel Ryska

analytik J&T Banky

Pavel Ryska
-
+4
+

Která odpověď vám přišla nejzajímavější?

Většina mimořádných investičních příležitostí zmizela už po několika dnech či hodinách po oznámení brexitu. Překvapené finanční trhy totiž zareagovaly prudkým výprodejem aktiv, který se však velmi rychle uklidnil. I přesto jsme názoru, že některé investiční příležitosti vyplývající z brexitu zde stále jsou.

Prvním okruhem mohou být britské akcie. Prudkým poklesem na brexit reagovaly akcie bank, developerů, ale i aerolinek. Zatímco u prvních dvou skupin pokles chápeme, u aerolinek neočekáváme výrazný dopad odchodu Británie z EU na leteckou dopravu. Poklesy akcií některých leteckých společností o desítky procent tak můžou být příležitostí.

Jednoznačným vítězem brexitu bylo zlato a akcie těžařů drahých kovů. Zde nejde pouze o brexit sám o sobě, ale o reakci centrálních bank. Ty téměř všechny daly najevo, že brexit bude znamenat uvolněnější politiku a speciálně v USA odložení zvyšování úrokových sazeb. To vede k poklesu výnosů u dluhopisů, což je pozitivní pro cenu zlata. Akcie těžařů zlata by tak mohly být další příležitostí.

Konečně, britská libra by se ve vhodný moment mohla stát dlouhodobou příležitostí. Po brexitu oslabila k ostatním měnám a krátkodobě oslabit může dále, pokud bude britská centrální banka snižovat sazby. Ale pokud se nenaplní scénář bolestivého odchodu Británie z EU, může začít opět posilovat. Momentálně libře už pomáhá rychlá výměna britského premiéra a politická stabilizace v zemi.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akciealeš michlbrexitevropská unieforexinvesticejan traxlerjaroslav brychtajaroslav šurakurzy měnlibramartin mašátreferendumspekulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo