Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
6. 5. 2016
 36 511

Spořicí účty nespoří a s úroky na termínovaných vkladech je to taky bída. Klasické spořicí produkty dnes nabízejí jen nepatrně víc než ten pověstný slamník. Ptáme se investorů, ekonomů, analytiků i lidí z bank na radu: Kam s penězi, které jsme byli zvyklí schovávat na spořicí účty a termínované vklady?

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

Propad úroků spořicích účtů i termínovaných vkladů začíná zpomalovat. Už totiž pomalu není kam se propadat. Průměrná úroková sazba pro milionový vklad je na spořicích účtech pod polovičkou procenta. Úroky nad dvě procenta lze ještě najít u termínovaných vkladů některých družstevních záložen, u bank jsou sazby ročních a dvouletých termíňáků prakticky všechny (s jedinou výjimkou) pod procento. Podívejte se schválně na porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů na Peníze.cz – a to už za těch pár týdnů od publikace některé sazby zase padly níž:

Banky teď především chtějí půjčovat, kapitálu mají až až, o další vklady nestojí. Z nejvyšší úrokové sazby na trhu se stal černý Petr. Pokud tedy máte trochu peněz nebo i víc peněz a rádi byste je trochu zhodnotili, nebude to asi bez rizika. Jestli se pro něj ale rozhodnete, nezapomeňte předem vyčlenit rezervy na špatné časy a na průšvihy.

Utěší nebohého drobného střádala odborníci? Najdou pro něj alternativu ke klasickým spořicím produktům? Ptáme se jich, kam by mohl uložit peníze, kdyby chtěl vydělat něco víc než procento ročně.

Aleš Michl

ekonom, poradce ministra financí

-
+3
+

Dalo by se říct, že jakýkoli produkt, který se dnes možným zhodnocením jen trochu vzdaluje nule, znamená určité riziko. Jistoty jsou jen dvě: smrt a nejistota.

Takže: ano, jsou tady alternativy, ale musíme se holt naučit vzít na sebe investiční riziko. Šel bych teď do takového fondu, který by mi prokázal, že jeho hodnota ani po pádu Lehman Brothers nešla výrazně dolů a výrazně méně kolísal než benchmark trhu. K tomu bych si koupil akcie firmy StoneMor, to je pohřební služba. Ať mám ty „jistoty“ pokryté…

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-
+15
+

Úrokové sazby budou ještě hodně dlouho na „nulových“ úrovních. Důvody jsou prosté, anemický růst hospodářství, deflační tlaky, obří zadlužení veřejných sektorů. Běžné bankovní účty začínají mít – po zahrnutí poplatků – záporné výnosy. Střádalovo řešení by mohly být dividendové akcie. Kapitálové trhy jsou sice nasycené penězi od centrálních bank, přesto se dá najít celá řada velmi podhodnocených akcií. Nemusíme ani chodit do zahraničí. Skvělé jsou třeba české cenné papíry. Komerční banka, Philip Morris a můj investiční oblíbenec ČEZ. Stačí koupit a pobírat pěkné dividendy, a krátkodobě se příliš nevzrušovat kolísáním kurzů a iracionalitami investorů.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
-
+14
+

Jsou případy, kdy nezbývá než uposlechnout rady Zmikunda: sestimsmiř! Rezervy na nečekané výdaje nebo peníze na bydlení je nesmysl riskovat. Nechte je v bance, tečka. Pro konzervativní střadatele není mrtvé paradoxně ani stavebko. Stát vám dá z vašich daní „podporu“, takže efektivní výnos za 6 let je pořád vyšší než na státním dluhopisu se stejnou splatností. Pokud nejste konzervativní střadatel, tak vám doporučení nedám v anketě. Vždycky záleží, za jak dlouho a na co budete peníze potřebovat. Rozhodně ale dejte pozor na lákavé nabídky „fixního“ nebo „garantovaného“ výnosu. Výnos bez rizika prostě neexistuje, to jen současné situace v nebývalé míře využívají k získání peněz od drobných investorů různí vykukové.

Vladimír Michna

tiskový mluvčí Zuno

Vladimír Michna
-
+5
+

Obecně není dobré soustředit se jen na jednu formu spoření, sníží se tím riziko v případě krize nebo krachu společnosti, u které jsme investovali. I v situaci nízkých sazeb nedoporučuji zbavovat se spořicího účtu a dalších klasických spořicích produktů, rozumné je naopak rozšit portfolio spoření. Jako smysluplnou investici v dlouhodobém horizontu vidím umělecké předměty, drahé kovy, půdu nebo stále ještě i reality.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
-
+3
+

Bankovní vklady jsou vhodné pro krátkodobé uložení peněz. Úroky sice poklesly takřka na nulu, ale stejně tak nám skoro na nulu poklesla i inflace. Takže to není zase taková tragédie. Pro delší horizont, kde chceme s výnosy překonat inflaci, je třeba peníze investovat, tj. akceptovat krátkodobé výkyvy hodnoty investice. Podle délky časového horizontu a podle toho, jak velké výkyvy jsem ochotný akceptovat, volím různé investice od nemovitostí přes dluhopisy až po akcie.

Hledám-li například relativně konzervativní alternativu pro střednědobý horizont, pak optimální je kombinace dluhopisů a nemovitostí, respektive dluhopisových a nemovitostních fondů. Dluhopisy s kreditním ratingem kolem BBB mají hrubý výnos do splatnosti zhruba čtyři až pět procent ročně, přitom kreditní riziko není příliš vysoké a cenové výkyvy v řádu jednotek procent. U nemovitostí se dá také dostat na výnosy kolem tří až pěti procent ročně s poměrně nízkým rizikem. Mám-li horizont dlouhodobý, spoření na důchod a podobně, pak je nejvýhodnější pravidelně investovat do akcií.

Podívejte, jak s námi cvičila inflace v posledních letech

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Zdeněk Bubák

šéfredaktor portálu Finparáda.cz

Zdeněk Bubák
-
+7
+

Nejkonzervativnější osoby si můžou založit stavební spoření. Zde je ale problém s likviditou prostředků, které jsou vázány standardně na šest let. Výnosnost stavebního spoření po přičtení státní podpory a odečtení poplatků vychází na něco přes dvě procenta ročně.

Pro ostatní jsou na trhu k dispozici podílové fondy, jejich potenciální výnos, ale i míra rizika, záleží na typu zvoleného fondu. Investovat lze do dluhopisových či garantovaných fondů, které jsou nejbezpečnější, ale také mají menší potenciál zhodnocení, nebo do akciových či smíšených fondů, kde je možnost výnosu vyšší, a to až do výše desítek procent za rok. I u fondů se ale musí počítat se vstupním poplatkem a pravidelnými poplatky za správu. Konkrétní modelovou nabídku bank klientům, kteří chtějí co nejvíce zhodnotit své peníze, mapujeme nově na Finparádě.cz v projektu Profitoskop.

Jiří Diepolt

místopředseda představenstva ANO spořitelní družstvo

Jiří Diepolt
-
+2
+

Možností, jak zajímavě zhodnotit volné finanční prostředky, existuje rozhodně víc. Pokud klient hledá produkt, který zohlední jak požadavek na minimalizaci rizika, tak požadavek na vysoký úrok, pak nejvhodnější volbu představují víceleté termínované vklady poskytované družstevními záložnami.

David Middleton

vedoucí týmu produktových specialistů Sberbank

David Middleton
-
+4
+

Spořicí účty slouží primárně k lepšímu zhodnocení té části úspor, kterou máme jako rezervu pro nenadálé výdaje. Její velikost záleží na výši pravidelných výdajů a případných nákupních záměrech v blízké budoucnosti.

Správná strategie pro každého, kdo chce v dlouhodobém horizontu nejen překonat inflaci, ale získat i zajímavý výnos, je vybudovat si portfolio depozitních a investičních produktů. Záleží samozřejmě na délce investičního horizontu a riskovém apetitu klienta. Dlouhodobé zkušenosti nejen ze zahraničí ale ukazují, že bez investování se racionálně uvažující, byť konzervativní člověk neobejde. Investování totiž nabízí výrazně vyšší potenciál zhodnocení finančních prostředků než klasické depozitní produkty. Riziko investičních produktů se dá efektivně snižovat. Například místo nákupu akcií a dluhopisů investovat do podílových fondů, realizovat pravidelné investice místo investic jednorázových, ale nikdy nezapomínat na depozitní produkty, jejichž rychlá dostupnost a plná návratnost je garantovaná.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
-
+16
+

Všichni chtějí do bezpečí, což zvyšuje jeho cenu a snižuje výnos. Je tedy třeba opustit pomyslnou „zónu bezpečí“. Opuštění „zóny bezpečí“ je z povahy věci krokem do neznáma, vlastně sázkou.

Která odpověď se vám dneska nejvíc líbila?

Můžeme vsadit třeba na rozmach bitcoinového ekosystému. Riziko, že rozmach bitcoinu překazí regulace nebo že nakonec nesvede získat trvalou důvěrou kritického počtu uživatelů, přitom není malé. To je prosím jen jeden příklad za všechny. Příklad investice, kdy sázíme na technologický rozkvět něčeho, co teprve raší.

Pak tu máme druhý velký okruh potenciálně slušně vynášejících sázek. Na aktiva či regiony, které momentálně krvácejí. Sázka na to, že se rány zacelí – a vy zbohatnete. Taková sázka jsou teď třeba rozvíjející se trhy nebo zlato nebo akcie společností, které zlato těží.

Existuje vlastně jen jedna zaručeně správná rada: ať už sázíme na to či ono, používejme vlastní hlavu! 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akciealeš michlaleš tůmabankydružstevní záložnyjan traxlerjaroslav šurapodílové fondyspořeníspořicí účtystavební spořenítermínované vkladyúrokyzdeněk bubák
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo