Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
13. 2. 2015
 23 644

Andrej Babiš chce zatočit s daňovými úniky. Až se mu to podaří, mělo by ve státní kase ročně být o desítky miliard korun víc. Jedním z nápadů, který měl pomoci lepšímu výběru daní, byla účtenková loterie. Co si o ní myslí ekonomové, zástupci živnostníků nebo třeba předseda sněmovního rozpočtového výboru?

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Zřejmě už na začátku příštího roku bude spuštěna elektronická evidence tržeb, která má být nejmocnější zbraní v boji proti daňovým únikům. Jejím zábavním doplněním, cukrem k elektronickému biči, pak měla být účtenková loterie. Vzor jsme našli v Chorvatsku, naděje na český úspěch loterie povzbuzovaly zprávy ze Slovenska, které ji zavedlo ve druhé polovině roku 2013. Čísla po prvních měsících vypadala krásně, premiér Fico dokonce sliboval, že zauvažuje o snižování daní. Slibem nezarmoutíš.

Když ale před nedávnem naši východní sousedé ohlásili, že Národná bločková lotéria dokázala v roce 2014 zvýšit státní příjmy jen velmi nepatrně – zhruba o sedm milionů eur, začaly řady českých příznivců účtenkové loterie řídnout.

Losování účtenek. Byli jsme první

Nebo skoro první. Už před čtyřmi lety psal Michal Kašpárek o tchajwanské účtenkové loterii a předvídal, že v Evropě se nechytne. Důvody zněly přesvědčivě a tipujeme si, že po pár letech se ukáže, že měl Michal pravdu:

Vysoké výhry, nebo nic

Že to má sbírání číslovaných účtenek a losování šťastných výherců nahnuté, potvrdila v polovině prosince na společné tiskové konferenci Ministerstva financí a Asociace malých a středních podniků a živnostníků i náměstkyně ministra financí Simona Hornochová: „V tuto chvíli o pravidelné účtenkové loterii neuvažujeme. Může být ale dobrým nástrojem, jak by se lidé při spuštění elektronické evidence tržeb mohli seznámit s celým systémem.“ Pokud se tedy loterie uskuteční, bude to zřejmě jen jednorázová záležitost, reklama na on-line dozor nad obchodníky.

Jasné je jedno, pokud by chtěli politici s účtenkovou loterií skutečně prorazit, museli by se plácnout přes kapsu a vyhlásit pořádně tučné výhry. V tom byla jedna z hlavních příčin slovenského neúspěchu. Ve srovnání s bombastickými výhrami, které za schované účtenky můžete vyhrát v zemích, kde loterie funguje, byly ty slovenské dost skromné,

A co si o účtenkové loterii myslí ekonomové, politici, podnikatelé a odboráři? Souhlasí s jejím zavedením, pomůže něčemu: Reálně vyššímu výběru daní nebo aspoň jako reklama? Anebo jde zbytečnou věc, která by státní pokladně nepřinesla nic, co by stálo za řeč?

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
-
+7
+

Loterie je především daňová politika státu. Divím se, že sázkové kanceláře ještě nevypisují sázky na to, jaká bude příští rok sazba DPH nebo jak se změní odvody živnostníkům. Úspěch účtenkové loterie bude samozřejmě záležet na tom, jak atraktivní bude možná výhra, ale nečekal bych, že to státní pokladnu nějak výrazně „vytrhne“.  Dokud budeme mít supersložité a neustále se měnící daňové předpisy, prohráváme všichni.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
-
+7
+

Kdo to trefil?

Ten nápad bych úplně nezavrhoval. Je pravda, že na Slovensku je z toho fiasko. Daňový výběr se navýšil asi o sedm nebo osm milionů eur. Na druhou stranu v takovém Portugalsku, kde s loterií začali loni, je navýšení daňového výběru oproti Slovensku už po několika měsících stonásobné – až osm set milionů eur. Také na Tchaj-wanu jde zřejmě o úspěšný projekt, když tam loterie běží už od začátku padesátých let. Hodně záleží na tom, jak se to celé zorganizuje a jaké jsou výhry. Na Tchaj-wanu si před pár dny v dalším kole loterie každý ze čtrnácti výherců přišel v přepočtu na víc než 280 tisíc eur. V Portugalsku z toho zase udělali show. Vláda nakoupila vozy Audi A4 a A6 jako hlavní výhru, dohromady asi za 2,4 milionu eur. Takže dodatečný výnos pro státní kasu vysoce předčí náklady na loterijní výhry. Na Slovensku se výherce dočká zpravidla jen sta eur, pokud tedy výjimečně nedosáhne na jackpot, který je aktuálně nějakých 8,5 tisíce eur. To je ale pořád o dost méně – a o dost méně motivující – než ta audina, o tchaj-wanské hlavní ceně ani nemluvě.

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR 

Karel Havlíček
-
+7
+

Účtenková loterie je Matějská pouť. Špejle, opičky, navoněné růže a vzduchovka co zanáší. Alibistické vytváření dojmu, že spotřebitel se postará o to, aby nezbední spoluobčané odváděli daně. Je to stejné, jako kdybychom bezpečnost silničního provozu chtěli řešit tím, že si občané navléknou policejní pásky na ruku a budou za provize pokutovat každého neukázněného řidiče.

Nyní fakta. Na Slovensku se o to pokusili a výsledkem je fiasko. Vůči celkovému výběru DPH je navýšení díky účtenkové loterii přibližně jedno promile a v hypermarketech se tvoří fronty u kas, protože vynalézaví zákazníci si berou místo jednoho hned tři košíky ve snaze získat tři účtenky. Naše asociace je pro korektní zavedení elektronické evidence tržeb, ale nikoliv pro tuto šaškárnu.

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
-
+7
+

Klíč je v tom, udělat z deseti milionů lidí kontrolory – samozřejmě v dobrém smyslu. Na každé účtence musí být QR kód, osvědčující, že účtenku zaevidoval on-line systém na finančním úřadě. Pokud budete chtít, vezmete mobil a jedním klikem na QR kód zkontrolujete, jestli je účtenka v pořádku, nebo není v systému evidovaná. Ve druhém případě bude stačit jeden klik a finanční policie bude vědět, kam má jít. Jde o to, aby časem obchodník, právník, soukromý lékař, taxikář, ale třeba i ekonom žili v riziku, že si jejich účtenku může kdokoli zkontrolovat. Jestli u toho bude nějaká účtenková soutěž, je úplně jedno. Základ je v tom, aby byla kontrola jednoduchá – QR kód a dva kliky.

Petr Mach

ekonom a europoslanec

Petr Mach
-
+7
+

Chápu, o co zastáncům loterie jde. Ale nebude to fungovat! Zastánci „účtenkové loterie“ věří, že když stát bude losovat účtenky, budou mít lidé větší snahu si je schovávat, obchodníci se pak budou bát tržbu nepřiznat a stát vybere víc na daních. Jenže takto to nefunguje. Když výhry budou zanedbatelné a pravděpodobnost výhry malá, lidé si účtenky schovávat nebudou. Nebudou mít chuť na konci měsíce kontrolovat všechny účtenky, jestli náhodou nevyhráli. A výhry samozřejmě budou malé, protože jinak by se z DPH stala nová sportka a stát by musel půlku vybrané daně zaplatit na výhrách, místo aby je použil na zdravotnictví, na důchody a na opravy silnic. Vím, co by fungovalo lépe: Snížit daně, aby se snížila motivace zatajovat tržby.

Vít Samek

místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Vít Samek
-
+7
+

Elektronická on-line evidence tržeb má pomoci zlepšit disciplínu v oblasti výběru DPH v České republice. To ČMKOS dlouhodobě podporuje. Účtenková loterie je jedno z podpůrných opatření, které může pomoci zvýšit zájem a podporu ze strany veřejnosti tomuto úsilí. Proto ji rovněž podporujeme.

Irena Vlčková

tisková mluvčí Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Irena Vlčková
-
+7
+

Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR dlouhodobě usiluje o zrovnoprávnění podmínek podnikání. Od návrhu zákona o evidenci tržeb si proto slibujeme, že podnikatelé budou muset pravdivě přiznávat své příjmy, a tedy platit i daně. Očekáváme, že zavedení evidence tržeb bude přínosem pro poctivé podnikatele, kteří byli v určité nevýhodě proti těm, kteří daňovou povinnost zcela obcházeli nebo do určité míry krátili. Samozřejmě očekáváme, že zavedení této evidence bude mít pozitivní dopad na státní rozpočet. Chorvatská varianta se nám zdá velmi vhodná a jsme rádi, že se jí Ministerstvo financí inspirovalo. Co se týká účtenkové loterie, tak ta by mohla být určitou motivací pro zákazníky, aby od podnikatelů paragony skutečně vyžadovali.

Václav Votava

poslanec, předseda rozpočtového výboru Sněmovny

Václav Votava
-
+7
+

Sociální demokracie považuje účtenkovou loterii za efektivní opatření. Především z kontrolního hlediska, co se týká povinnosti prodejce či poskytovatele služby vystavit doklad a zákazníka, který ho musí převzít. Samozřejmě bude velmi záležet na technickém provedení loterie, ale je to i otázka výher. Tak aby byla loterie zajímavá, motivační a zúčastnilo se jí co nejvíce lidí. Vidím zde také určitý prostor pro Českou poštu, která hledá další náplň pro svoji činnost a účtenkovou loterii by mohla provozovat. Osobně tedy zavedení elektronické evidence tržeb spolu s účtenkovou loterií vítám a má moji podporu. Očekávám, že odhady Ministerstva financí, že vybere na daních víe peněz se také začnou naplňovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aleš michlaleš tůmaandrej babišdanědaňové únikydphchorvatskokarel havlíčeklukáš kovandaministerstvo financíPetr Machslovenskoúčtenková loterievít samekvýběr daní
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo