Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
4. 7. 2014
 30 605

Vyplatí se vyrazit na dovolenou s pořádným paklíkem hotovosti, nebo je lepší všude platit kartou? Jaká jsou úskalí té které možnosti? Kde je rozumnější upřednostnit jen jednu z nich? Ptáme se odborníků z cestovních kanceláří, finančních institucí a směnáren.

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

Školáci mají prázdniny. Hlavní turistická sezóna v plném proudu. A české rodiny vyrážejí na dovolenou (nejen) k moři. Spousta lidí si před odjezdem láme hlavu s tím, jestli raději skočit do směnárny a pořídit si tam pořádnou zásobu valut, nebo si s sebou vzít jen malou rezervu v hotovosti a jinak spoléhat na platební kartu. Příznivci první z uvedených variant argumentují tím, že možnost platby kartou není zdaleka v každém obchodě a restauraci a ani bankomat nemusí být v potřebnou chvíli po ruce. Než se tedy neustále starat o to, jestli prodejce akceptuje platbu kartou případně hledat po celém letovisku jeden bankomat, radši si sebou vezmou tučný paklík bankovek. Zastánci platebních karet naopak nedají dopustit na to, že jim nehrozí ztráta či odcizení peněz a že je pro ně platba „kreditkou“ na místě výhodnější než výměna peněz v některé z tamějších směnáren. A zjišťování, zda jde za vybranou službu nebo zboží platit kartou, je prý neobtěžuje. Ostatně značná část se ho dá udělat před odjezdem u internetu.

Cash je král. A karta královna

Nezapomeňte, že pro rozhodnutí, jestli na dovolené spoléhat radši na hotovost, nebo na platební kartu, je důležité především místo vašeho pohybu a způsob, jakým budete dovolenou trávit. Pokud tedy někdo během svého pobytu nevytáhne paty například z rušné Mallorky, může počítat s tím, že se možnost platby kartou najde skoro vždycky.

Naopak jestli se hodláte slunit na malém řeckém ostrůvku nebo se dokonce vydat někam do vzdálené exotické divočiny, tak byste určitě měli myslet na nějakou hotovost. Ve finále je proto asi nejlepší variantou kombinace hotovosti a platební karty s tím, že jedno vám poslouží jako rezerva.

Pro cestovatele do oblastí, kde se nelze spolehnout ani na platební karty, ani na bezpečnost s větší sumou peněz, pak existují tradiční možnosti, jako jsou cestovní šeky.

A co vám doporučí lidé z cestovního ruchu, finančních institucí a směnáren? Vyplatí se podle nich na zahraniční dovolenou vyrazit s větším balíkem hotovosti, nebo je lepší všechno platit platební kartou? Jakým problémům se můžete s hotovostí nebo naopak kartou vyhnout? A ve kterých destinacích se některá z možností nedoporučuje?

Zdeněk Románek

ředitel retailového bankovnictví Air Bank

Zdeněk Románek
-
+7
+

Tip na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Kdyby bylo pokrytí bezkontaktními terminály a bankomaty všude v zahraničí stejně husté, jako je u nás, byl bych jednoznačně pro platební kartu. Je to přece jen o něco bezpečnější a pohodlnější. A mít šanci si po návratu z dovolené detailně prohlédnout ve výpisu, za co jsem to zas utrácel, taky není k zahození. Ne všude je však zatím situace tak růžová. Hodně záleží na tom, kam jedete. Třeba v takovém Německu nebo Rakousku lze kartou vyřešit většinu nákupů jedna radost. Naopak v malém řeckém nebo chorvatském letovisku můžete v menších obchůdcích a restauracích kartou leda tak odhánět mouchy. Hledání obyčejného bankomatu se zde pak může proměnit v půldenní výlet, na jehož konci při troše smůly zjistíte, že už je hodinu prázdný.

Ze své osobní zkušenosti tedy radím: sbalte si s sebou raději obojí. Jak kartu, tak hotovost. A pokud se můžete předem poradit s vaší cestovní kanceláří, která danou destinaci zná, nebo dát řeč s kamarády, kteří už tam byli, udělejte to.

Jan Papež

místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

Jan Papež
-
+7
+

Jednoznačně se odpovědět nedá. Jsou země, kde je mnohem lepší mít dostatek hotovosti (a v drobných) a jsou země, kde můžete neprosto pohodlně existovat bez hotovosti. Obecně se dá doporučit pro cestování po Evropě kombinace obojího. Poměr plateb bude pak někde kolem 25 procent hotovostí a 75 procent kartou. Především večerní a noční život je lepší jistit hotovostí. Jsou bary a restaurace, kde musíte každou objednávku hned uhradit, a karta je tím pádem nepohodlná.

V exotických zemích je třeba být při platbě kartou obezřetný. Obecně by se dalo doporučit počítat s tím, že se poměr mezi platbou kartou a hotovostí otočí a budete 75 procent věcí platit hotově. Doporučuji vždy si opatřit na místě v čas a v dostatečné výši místní měnu. Není vhodné ukazovat okolí, že máte při sobě „balík“ dolarů nebo eur. Pak je ale důležité vědět přesně, jakou hodnotu místní měna má. Často se ztrácíme v počtu nul a podobně.

Mikuláš Šveda

majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Šveda
-
+7
+

Zpravidla platí, že je vhodná kombinace obojího. Hotovost je dobrá všude tam, kde platíme drobné částky, tedy v restauracích, na tržištích, při nákupech drobností, jako spropitné, na úhradu taxi nebo jiných nákladů na dopravu v místě pobytu a podobně. Objem těchto prostředků je velice individuální, ale vyplatí se jej nepodceňovat. V exotičtějších destinacích je nutné rovněž počítat s tím, že nemusí být v dosahu bankomat nebo obchodník nebude akceptovat vaši platební kartu.

Hotovost má nespornou výhodu v univerzálnosti. Každý obchodník je schopen přijmout úhradu v hotovosti. Není ovšem dobré nosit přílišnou hotovost u sebe, ba ještě hůř dávat to na odiv svému okolí. Přímo si koledujete o to, aby nějaký nenechavec vaší peněžence ulehčil. Rovněž je dobré seznámit se předem se vzhledem a složením nominálů dané měny, včetně mincí. Nepříjemným překvapením může být zjištění, když na příklad pouliční obchodník využije vaší neznalosti a vrátí vám na drobný nákup v místních „haléřích“ o řád nižší částku.

Platební karta vám umožní nosit u sebe dostatečnou rezervu bez velkého rizika krádeže či zneužití. I zde ovšem platí, že opatrnost je namístě. Při vlastním použití karty ji pokud možno nikdy nedávejte z ruky. Z tohoto hlediska jsou výhodnější karty bezkontaktní. Samozřejmostí by mělo být si o cílové destinaci něco nastudovat a podle toho se rozhodnout. Kromě samotné destinace by měl o tom, kolik prostředků v hotovosti si vezmete s sebou, rozhodovat způsob trávení vaší dovolené. Platební kartu ale doporučuji přibalit vždy jako železnou rezervu. Místo nezabere a může vás ušetřit krušných chvilek.

Marcel Gajdoš

regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko

Marcel Gajdoš
-
+7
+

Chystáte se na cesty? Na cestovním pojištění se dá ušetřit. A samozřejmě nemyslíme tak, že si ho nekoupíte.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Platební karty patří v současnosti k nejrychlejším, nejbezpečnějším a nejpohodlnějším prostředkům k platbám v zahraničí. Všem lidem, kteří se chystají v létě vypravit na dovolenou, proto doporučujeme se spoléhat spíše na kartu než na hotovost. Karta je totiž oproti hotovosti ve všech směrech výhodnější i díky tomu, že kurz se přepočítává jako deviza. Tento devizový kurz vychází pro zájemce výhodněji jak z hlediska nákupu, tak i prodeje cizí měny. Má to jednoduché vysvětlení. Pro většinu bank je levnější pracovat s bezhotovostními operacemi. Hotovost jako taková v sobě totiž nese několik rizik – je jednodušší ji ukrást či naopak směnit za padělky peněz. Naopak, při používání karty tyto problémy mizí a uživatel má jistotu, že o žádnou finanční částku nepřijde. Vedle toho je člověk chráněn pravidly chargebacku (tedy zpětné platby) a ve svém výpisu z běžného účtu lehce zjistí všechny transakce. Má tedy přesný přehled o všech platbách v zahraničí.

Kateřina Petříčková

tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Kateřina Petříčková
-
+7
+

Turisté by neměli zapomínat vzít si s sebou na dovolenou určitou hotovost v zahraniční měně a nespoléhat se pouze na platební kartu. Výše této hotovosti se odvíjí od toho, jaké výdaje plánují při cestě, do jaké destinace cestují a jaký je rozsah služeb zaplacených předem. Pokud bude mít zákazník uhrazený kompletní zájezd, včetně transferů a stravování all-inclusive, pak mu budou stačit jen finanční prostředky na úhradu fakultativních výletů, spropitného, útrat za suvenýry a na finanční rezervu. Pro stanovení vhodné výše hotovosti je důležité také vědět, zda se mohou vyskytnout komplikace při platbě kartou v zahraničí (například někteří maloobchodníci a taxikáři neumožňují platby kartou) nebo se turisté mohou setkat s menším počtem bankomatů v letovisku pro výběr hotovosti, což bývá typické pro některé ostrovní destinace. Tyto informace zjistí cestující běžně v cestovní kanceláři nebo v tištěných a on-line průvodcích. Finanční rezerva v hotovosti či na kartě je velmi důležitá v případě, že by nastaly mimořádné okolnosti.

Marek Pšeničný

tiskové oddělení České spořitelny

Marek Pšeničný
-
+7
+

Někdo má rád jistotu bankovek v ruce, a proto si na dovolenou veze raději nějakou hotovost. Jiný s sebou s ohledem na bezpečnost hotovost vozí nerad a platí kartou nebo si hotovost vybírá přímo v bankomatech v zahraničí. Asi ideální je kombinovat menší hotovosti pro pokrytí základních výdajů a platební kartu. Používání karty v zahraničí se nijak neliší od platby kartou v České republice, navíc je při platbě kartou daná měna přepočítávána devizovým kurzem, který je zpravidla výhodnější než valutový kurz při výměně hotovosti ve směnárnách. Za platbu kartou v zahraničí nic neúčtujeme. V případě ztráty či odcizení platební karty ji lze také snadno zdarma zablokovat a na rozdíl od krádeže hotovosti nemusí být v tomto případě finanční ztráta znatelná. 

Miroslav Novák

analytik Akcenta

Miroslav Novák
-
+7
+

Čí odpověď vám je nejvíc sympatická?

Nikdy nedávejme všechna vejce do jednoho košíku, nikdy nesázejme vše na jednu kartu, a pokud možno nikdy nejezděme na zahraniční dovolenou jen s hotovostí nebo jen s jednou platební kartou. Je ale při cestách do zahraničí výhodnější hotovost nebo platební karta? Odpověď není vůbec jednoduchá a závisí na celé řadě proměnných. Nastíním jen některé z nich. Jedeme do zahraničí s cestovní kanceláří, nebo na vlastní pěst? Jedeme ve skupině, nebo jedeme sami? A kam vlastně jedeme? Do Chorvatska k moři, nebo do peruánských And? A co délka dovolené – na týden, nebo na měsíc? Jen těchto pár otázek stačí k tomu, aby nám bylo jasné, že bez bližších znalostí o dovolené nelze poskytnout relevantní odpověď, zda jsou lepší bankovky nebo ten kus plastu s čipem. Pokud se zaměřím výhradně na kurz, tak ve srovnání kurzovního lístku směnáren a devizového lístku bank vítězí jednoznačně směnárny. Pro standardní dovolenou v evropských destinacích se tedy vyplatí vyměnit valuty a pro jistotu jako záložní variantu přibrat alespoň dvě platební karty. Štěstí přeje připraveným.

A na pracovní cesty: Kalkulačka cestovních náhrad

Není cestování jako cestování. Ne každý má zkrátka to štěstí, že zítra vyráží na tři neděle do Karibiku. Někdo třeba místo toho žene firemní felicii do Humpolce a zpět. Naše kalkulačka cestovních náhrad vám pochopitelně neřekne, kolik přesně v práci na cestu dostanete – některé hodnoty jsou určeny v rozmezí od do, případně se dají snižovat. Anebo se taky dají zvýšit, pokud nejste státní zaměstnanec. Nezapomínejte, že při tom záleží hodně na vás a vašich vyjednávacích schopnostech!

Základní verzeVýpočet včetně stravného

Výpočet cestovních náhrad 2023

km
l/100 km

Další kalkulačky

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

bankomatycestovánídovolenáhotovostkurzovní lístekkurzy měnmikuláš švedaplatební karty
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo