Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Zahýbe triumf Angely Merkelové s evropskou ekonomikou? A bude mít vliv i na nás?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
27. 9. 2013

Co pro Evropu znamená drtivé vítězství Angely Merkelové ve volbách do Bundestagu? Jaká koalice v Německu asi vznikne? A jak to ovlivní evropskou, potažmo i českou ekonomiku? Zeptali jsme se Pavla Kohouta, Jana Bureše, Ilony Švihlíkové a mnoha dalších odborníků.

Anketa: Zahýbe triumf Angely Merkelové s evropskou ekonomikou? A bude mít vliv i na nás?

Minulý týden v německých volbách do Spolkového sněmu suverénně zvítězila strana CDU/CSU, kterou podpořilo úctyhodných 42 procent všech voličů. Německo tak jasně ukázalo, že i nadále stojí za svou kancléřkou. Partaj Angely Merkelové však přišla o stávajícího koaličního partnera, liberální FDP. Naše západní sousedy tak s největší pravděpodobností čeká velká koalice CDU-CSU a sociálnědemokratické SPD. Jak se s novou vládou změní německý přístup k řešení dluhové krize a k prohlubování integračních procesů uvnitř Evropské unie? Politologové a ekonomové se shodují na tom, že s největší pravděpodobností nedojde k žádnému výraznému výkyvu od dlouhodobě nastaveného kurzu. Zajímavé jsou však i úvahy o tom, co by výsledky německých voleb mohly znamenat pro Českou republiku, která je na něj, ať se nám to líbí, nebo ne, ekonomicky silně napojená. Pokud by se totiž Německo rozhodlo opustit od dosavadních úsporných opatření a investicemi rozhýbalo mnohá průmyslová odvětví, mohlo by to výrazně pomoci i českému hospodářství.

Jak se na drtivé volební vítězství Angely Merkelové dívají osobnosti ze světa financí? Co podle nich bude úspěch CDU-CSU znamenat pro evropskou ekonomiku, pro další směřování Evropské unie, ale také například pro Českou republiku?

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Drtivé vítězství by to bylo, kdyby získala většinovou podporu nebo kdyby uspěl koaliční partner FDP. Za předpokladu, že dojde k nové koalici s SPD, lze i nadále očekávat konzistentní politiku, v duchu minulých let (vyrovnaný rozpočet, proexportní zaměření, nechuť pro další sypání Řekům a nafukování bilance Evropské centrální banky atd.).

Případná změna by mohla přijít v energetické koncepci, současný stav je nevyhovující. Jinak bude pokračovat devastace energetických firem kvůli štědrým dotacím do obnovitelných zdrojů (a s tím související nízké ceně silové elektřiny), kdy se nevyplatí stavět nové nedotované zdroje, takže vzduch budou zamořovat staré uhelky. Pro začátek by mohl přijít backloading, což povede ke zdražení povolenek, v návaznosti vzroste cena silové elektřiny a nejspíš dojde k růstu cen akcií energetik (tedy i ČEZu).

Petr Dufek

ekonom, analytik ČSOB

Celkově je dobře, že je v Německu po volbách, které mají navíc jasného a silného vítěze. Není sice zatím jasné, jakou podobu přesně bude mít program vládní koalice, ale je pravděpodobné, že na německé hospodářské politice se toho příliš nezmění. Myslím si však, že by mohl v souvislosti s realizací předvolebních slibů trochu polevit dosavadní silný tlak na úspory, který přivedl německé rozpočty – jako jediné – do přebytku. Zajímavé bude sledovat, jak se nová německá vláda postaví k dalšímu kolu řešení řeckého dluhu. A to si netroufám odhadovat. Z pohledu české ekonomiky je výsledek voleb pozitivní, protože Německo bude klást důraz na ekonomický růst, zaměstnanost a tedy na poptávku. A nakonec export je to hlavní, co naši ekonomiku prozatím táhne po rekordně dlouhé recesi vzhůru.

Tomáš ProuzaTomáš Prouza

ekonom a expert Světové banky pro finanční služby

Pro Evropskou unii je vítězství Angely Merkelové dobrou zprávou, zejména pokud dojde k velké koalici s SPD, která vždy kladla mnohem větší důraz na prorůstovou politiku. CDU by to umožnilo opustit chybný a přehnaný tlak na úspory a neztratit přitom tvář před voliči i partnery. Politicky vítězství Angely Merkelové znamená, že by Německo mohlo být ochotnější ke kompromisu ve věcech jako je bankovní unie, neboť chybějící dohoda v této oblasti brzdí některé důležité integrační kroky. Významné také je, že euroskeptici se nedokázali dostat do parlamentu, což jen dokazuje, jak okrajová tato idea je a že většina voličů dokáže dobře pochopit, že evropská integrace má smysl. České ekonomice volební výsledky v Německu žádnou speciální vzpruhu nepřinesou, mnohem důležitější budou výsledky českých voleb a to, jestli se podaří po volbách vytvořit důvěryhodnou vládu, nebo jestli nás čeká několik dalších let s různými spasiteli a egomaniaky.

Vít SamekVít Samek

vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Úspěšný kůň se nepřepřahá. Stačí jen podívat se na to, jakou politiku Angela Merkelová prováděla (na rozdíl od české vlády). Německá vláda v době krize podporovala ekonomiku, opírala se přitom o Evropskou unii, tradiční křesťanské a sociální hodnoty a stabilitu eura, které ekonomickému růstu v Německu napomáhalo mnohem více, než kdyby mělo sílící marku, a vyhnula se dramatickým restrikcím a sociálním reformám podporujícím ty nejsilnější na úkor slabších. Vláda přijímala aktivní opatření na záchranu pracovních míst (kurzarbeit aj.), a proto je i německá nezaměstnanost dnes v Evropě jedna z nejnižších, německé mzdy a důchody rostou. Sociální stát založený na sociálním partnerství se ukázal být mnohem spolehlivějším průvodcem na cestě z krize než česká neviditelná ruka trhu a spoléhání se na sílu a odpovědnost izolovaných jednotlivců vedených vládou bez idejí. Úspěšné Německo je příslibem pro budoucí evropskou obnovu. Vláda respektu a úcty k lidem se veřejnosti líbila. Proč ne. Takovou politiku bychom měli po mimořádných volbách napodobit i my. Spoléhat, že se zákonitě na německém úspěchu jako subdodavatelé svezeme, určitě stačit nebude. Teď to chce jen nepokazit volby. Mimochodem, stojí za pozornost vzít na vědomí neúspěch menších (zejména liberálních) stran v německých volbách. 

Pavel KohoutPavel Kohout

ekonom, ředitel pro strategii Partners

Angela Merkelová vyhrála sice s pozoruhodným volebním ziskem, avšak ztratila koaličního partnera, FDP. Bude tedy zřejmě muset složitě vyjednávat se sociálními demokraty nebo se zelenými. Koalici s radikálně levicovou Die Linke neočekávám. Výsledkem může být dost zásadní kompromis. V případě koalice se sociálními demokraty může nová německá vláda dost nevybíravě tlačit na „daňovou harmonizaci“, což by pro nás bylo ničivé. V případě černozelené koalice mohou přijít další nesmyslné požadavky v oblasti energetiky, což by rovněž nebylo pro českou ekonomiku dobré. A do třetice je tu možnost, že Merkelová vládu nesestaví a řada bude na rudozelené koalici. V tomto případě se máme teprve nač těšit. Mimochodem, diskriminační pětiprocentní práh pro vstup do Bundestagu způsobil, že pod stůl spadly více než čtyři miliony nelevicových hlasů Svobodných demokratů a Alternativy pro Německo. Zde je vidět, jak pokřivený volební systém může deformovat skutečnou vůli voličů. V krajním případě může vést i ke zcela extrémním výsledkům.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Merkelová sice vyhrála, ale nemůže pokračovat v dosavadní koalici se svobodnými demokraty, kteří v Bundestagu vůbec neusednou. Nejpravděpodobnější řešení je, že bude vládnout v rámci koalice křesťanských a sociálních demokratů tak jako během svého prvního funkčního období v letech 2005 až 2009. Tuto variantu si přeje i jasná většina Němců. Pokud by nastala, sociální demokraté budou jistojistě tlačit na změkčení úsporných opatření dosavadní koalice. Křesťanští demokraté se sice dušují, že neustoupí ani o píď, ale zdá se, že jim nakonec nic jiného nezbude. Částečný ústup Německa od úsporných opatření by byl vzpruhou nejen tamní domácí poptávce, ale zřejmě by zprostředkovaně „nakopl“ i řadu dalších zemí, na Německo obchodně navázaných, včetně České republiky. Sečteno, podtrženo, pokud budou sociální demokraté opravdu v nové německé vládě, půjde vlastně svým způsobem o alespoň krátkodobý stimul pro celou evropskou ekonomiku. Tím vůbec nehájím ústup od německých úsporných opatření z ekonomického hlediska, jen konstatuji, že to pro Merkelovou a spol. bude nejspíše politická nutnost.

Jan BurešJan Bureš

analytik Ery

V evropské politice bude pravděpodobně pokračovat dosavadní pragmatický model kancléřky Merkelové – držet euro pohromadě tak, aby na Berlín spadly pokud možno co nejmenší náklady. I když potenciální koaliční partner SPD je strana více proevropská, těžko bude přesvědčovat CDU o nutnosti zavedení společných eurodluhopisů. Zvláště když je většina Němců jednoznačně odmítá. Přítomnost SPD v koalici asi také nic nezmění na lavírování německé vlády v otázce bankovní unie. I nadále zůstane také tabu přiznat pravý stav věcí v Řecku a skutečnost, že velká část pomoci poskytnutá Athénám se německým daňovým poplatníkům jen tak nevrátí. I když je německá ekonomika v posledních letech vydávána za šampiona, sama trpí také určitými strukturálními problémy. Přílišná závislost na exportech, slabá domácí poptávka a neefektivní sektor služeb. Pro žádnou z velkých stran nejsou přitom v tuto chvíli strukturální reformy prioritou. V nejbližší době tedy nelze čekat, že by se německý exportně orientovaný model výrazně změnil. To není dobrá zpráva pro ekonomiky, které jsou výrazně závislé na německém nákupním košíku. K takovým patří i Česko. Německý spotřebitel je za našimi hranicemi pro české výrobce stále jednoznačně nejdůležitější. Jeho útraty v uplynulých dvou letech částečně vykompenzovaly propad útrat českých domácností. Víc od něj ale očekávat nelze. Důležitější pro českou ekonomiku bude sledovat, jak rychle naskočí znovu útraty českých domácností. Na tom mnoho nezmění ani německé, ani nadcházející české volby.

Ilona ŠvihlíkováIlona Švihlíková

ekonomka

V první řadě byly tyto německé volby poněkud výjimečné. Šestnáct procent německých voličů nemá své zastoupení v Bundestagu, což je rekord. CDU-CSU přišla o svého tradičního koaličního partnera (FDP), takže zřejmě směřuje k velké koalici se sociální demokracií, což by mohlo politické a ekonomické směřování poněkud ovlivnit. Ale SPD je už dlouho bez programu, neboť řadu sociálních prvků si půjčila právě Angela Merkelová. Gerhard Schröder posunul SPD natolik doprava, že jsou dnes obě strany víceméně nerozeznatelné. Pozoruhodné je, že kdybychom SPD, Zelené a Die Linke započetli do levice jako takové, pak by mohly tyto strany sestavit vládu, navzdory volebnímu vítězství Merkelové. Takže ta interpretace „vítězství“ může být dvojsečná. 

Merkelová vyhrála nejen díky tomu, že má za sebou média (na rozdíl od Die Linke), ale také proto, že představuje konzervativní stabilitu, což je především pro starší občany důležité – CDU-CSU volili dominantně senioři. Celkově neočekávám zásadní změny v německém směřování. Určitě zde bude jisté změkčení s ohledem na nárůst pracující chudoby, ale zaměření na čistý export, politiku fiskální konsolidace a škrtů v jižním křídle bude pokračovat. Stejně jako situace, kdy Německo samo k nerovnováhám v eurozóně přispívá svým nevyváženým mixem hospodářské politiky (důraz na čistý export, typický spíše pro země ve fázi dohánění). Ale možná podceňuji SPD a ta se v koalici zasadí o intenzivnější nárůst domácí poptávky. 

Úvodní foto Isifa

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

alternativa pro německoangela merkelovábankovní uniecdudie linkeenergetikaevropská integraceevropská uniefdpIlona ŠvihlíkováJan BurešJaroslav ŠuraLukáš KovandaněmeckoPavel KohoutPetr Dufekřeckospolkový sněmTomáš ProuzaVít Samekvolbyzelení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo