Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
12. 7. 2013

Stále častěji se mluví o vzniku jednotné středoevropské burzy, pod kterou by spadala i dosud strádající pražská burza. Jak se na tuto možnost dívá šéf Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic, ekonomové Pavel Sobíšek a Aleš Michl a další osobnosti ze světa financí?

Anketa: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

Pražská burza dlouhodobě skomírá a objemy obchodů s akciemi na ní rok od roku klesají. Nic nenasvědčuje tomu, že by se měla z letargie v brzké době probrat. Objevují se názory, že by se burzy spadající pod skupinu CEE Stock Exchange Group (CEESEG), tedy burza ve Vídni, Budapešti, Lublani a právě i v Praze, měly spojit se silnou varšavskou burzou a společně vytvořit jeden celek – jakousi centrální „středoevropskou burzu“. Finanční analytici se shodují na tom, že by české ekonomice tento krok jednoznačně prospěl. Pro sloučení pražské a varšavské burzy se před pár týdny vyslovil i český prezident Miloš Zeman. Samotní zástupci CEE Stock Exchange Group finančnímu serveru Peníze.cz potvrdili, že jednání o možném propojení s burzou ve Varšavě intenzivně probíhají již několik měsíců. Největší překážkou by tak podle všeho mohla být nadměrná regulace a byrokracie, se kterými musí evropské burzy v posledních letech stále častěji bojovat.

Jak se na možné propojení burz dívají oslovené osobnosti ze světa financí a byznysu? Pomohlo by pražské burze a české ekonomice vytvoření jednotné „středoevropské burzy“ se sídlem ve Varšavě?

Milan VaníčekMilan Vaníček

ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky

Zde bude zřejmě nejdůležitější názor vlastníka Burzy cenných papírů Praha, a to Vídeňské burzy (resp. holdingové společnosti CEESEG), zda by takovému kroku byla nakloněna. Osobně by mi „velká“ středoevropská burza určitě nevadila, ale otázka, jestli by aktuální majitel byl ochoten svůj podíl v pražské burze prodat a zda by o něj byl zájem ze strany polské burzy. Vzhledem k nedávnému splynutí systémů pražské burzy na úroveň Xetry [pražská burza na konci minulého roku opustila svůj obchodní systém SPAD a přešla na systém Xetra, který používá třeba německá burza, pozn. red.] by mi takový krok nedával moc smysl. Pokud bychom hovořili o sjednocení více středoevropských burz (Vídeň se všemi dcerami = CEESEG a Varšavu), pak je tu opět nejdřív otázka ochoty něco podobného podniknout (z jedné či druhé strany plus otázka případného financování) a dále pak technické otázky, jako v jaké měně se bude obchodovat a podobně.

Pavel SobíšekPavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

I když jsem stál u vzniku pražské burzy, netrpím vůči této instituci přehnaným sentimentem. Národní burza cenných papírů v dnešním globalizovaném světě není žádným rodinným stříbrem. Slučování burz do větších celků dává smysl a může být ku prospěchu i tuzemským investorům, pokud bude výsledkem poskytování kvalitních a levnějších služeb.

Aleš TůmaAleš Tůma

finanční analytik společnosti Partners

Před lety ředitel Burzy cenných papírů Praha otázky na případné spojování vehementně odmítal, ale finanční krize to změnila. Pražské burze zbylo tři a půl likvidního titulu, o „success stories“ typu AAA Auto nemluvě. Spojení s větší institucí by tedy trhu mohlo prospět. Vlastně je to spíš otázka přežití burzy jako takové. Nevypadá to, že by se v Praze v dohledné době chystala smršť IPO; na to by bylo potřeba radikálně zlepšit podnikatelské prostředí v Česku.

Jaroslav BrychtaJaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Pokud je mi známo, tak o tomto konceptu majitel pražské burzy s varšavskou burzou již delší dobu jedná. Je pravdou, že pražská burza posledních několik let skomírá a tak by případné propojení s větší a likvidnější varšavskou burzou možná mohlo přinést oživení i do Prahy. 

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Hurá. Už aby to bylo. Sice tím možná utrpí naše vlastenecké ego, kdybychom neměli vlastní burzu cenných papírů, ale české ekonomice by toto sloučení (nebo spíše pohlcení varšavskou burzou) velmi prospělo. Burza pro deset jakžtakž likvidních emisí akcií je zbytečný luxus. Navíc varšavská burza se těší velkému zájmu polských i zahraničních investorů, zatímco na té pražské poslední roky rapidně ubývá kapitálu. Ani zapojení do systému Xetra nepomohlo. Myslím, že Varšava by se měla stát kapitálovým centrem Visegradské čtyřky. Celému regionu by to prospělo. I Slovákům.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a publicista

Souhlasím, i když bych raději byl, aby se Varšava připojovala k Praze, a nikoli Praha k Varšavě, jak tomu nejspíše bude. Na pražském parketu se prakticky obchoduje jen se čtyřmi tituly, což je směšné. Prezident Zeman sice míní, že za to může špatný management pražské burzy, já bych však zdůraznil zřejmě podstatnější důvod, jímž je přemíra regulací. Ta se pochopitelně nevyhýbá ani Polsku, a po uvedení chystané evropské daně z finančních transakcí bude ještě hůř, ale větší trhy se přirozeně dokážou lépe adaptovat na přeregulovanost než trhy malé typu pražské burzy. Takže i vytvoření „středoevropské burzy“, k němuž pravděpodobně dojde, je z podstatné části vlastně také jenom reakcí na přeregulovanost celého byznysu. Tu navíc, jak je řečeno, dále umocní Bruselští – ti, jejichž vlajku prezident Zeman tak horlivě vyvěsil hned v prvních dnech svého úřadování na Hradě.

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

investor a podnikatel

Z pohledu investora do cenných papírů nemám nic proti sloučení pražské a varšavské burzy. Myslím si, že snad už nic horšího, než je současný stav, být nemůže. Velmi negativní vliv na obchodování s akciemi má nový obchodní systém, kdy už se neobchoduje jako v systému SPAD s loty, ale nabídku a poptávku může tvořit jakýkoli investor, byť s jedinou akcií. V praxi to vypadá tak, že i když nabídnu akcie (větší množství) za nejvýhodnější cenu z hloubky trhu, tedy jsem první na řadě, stejně je často nemám šanci prodat. Jen mě „oďobávají drobasové“. Takže třeba z 5000 akcií prodám jen 1143 kusů. Alternativa nasypat akcie rovnou do poptávky je drahá, platí se spread – navíc první na bidu stejně obvykle stojí malý investor s poptávkou třeba deset kusů. Tedy sám sobě si musím srazit cenu, abych prodal, a na poplatcích zaplatím až 5x více. Není divu, že se likvidita během dne velmi snížila. Aukce to nejspíš nezachrání. Sloučení může být zajímavým pokusem zachránit skomírající pražskou burzu.

Petr KoblicPetr Koblic

generální ředitel Burzy cenných papírů Praha a skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG)

Na otázku odpovím nikoliv z pozice ředitele pražské burzy, ale spíše z pozice ředitele skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), což – jen pro připomenutí – je holding burz ve Vídni, Praze, Budapešti, Lublani a Power Exchange Central Europe. Naše skupina na projektu možné spolupráce s varšavskou burzou pracuje již několik měsíců, nejedná se tedy o nikterak novou myšlenku. Skupina CEESEG je právě na takovém principu, tedy principu spolupráce národních trhů, postavena. Propojování tržní infrastruktury napříč regionem je naší stěžejní strategií a jsme přesvědčeni, že to je ta jediná správná cesta podpory kapitálového trhu napříč regionem. Je zcela nepochybné, že tento trend je v konečném důsledku velmi výhodný pro všechny subjekty kapitálového trhu, od investorů po emitenty. Všichni mohou těžit z jednotné infrastruktury, harmonizovaných pravidel a tak dále.

Na druhou stranu je fakt, že propojování burz je ve velmi regulovaném evropském prostřední nadmíru složitá právní procedura a právě regulatorní a právní otázky mohou v konečném důsledku být tou největší překážkou.

Aleš MichlAleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Když jsem v roce 2000 začínal jako novinář v Hospodářkách, tak se už tehdy prezentovalo toto spojení jako cíl, za kterým se půjde…

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieAleš MichlAleš Tůmaburza cenných papírů prahabyrokracieCEE Stock Exchange GroupCEESEGinvesticeJan TraxlerJaroslav BrychtaJaroslav Šuralublaňská burzaLukáš KovandaMilan Vaníčekmiloš zemanPavel SobíšekPetr Koblicpražská burzaregulacespadstředoevropská burzavaršavská burzavídeňská burzaxetra
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo