Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Na rodičovskou povinně i táta?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
17. 5. 2013

Ze spolku blízkého ČSSD přišel nezvyklý návrh na povinné rozdělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče. Co si o něm myslí ekonomka Markéta Šichtařová, analytik Aleš Michl, sociolog Jan Keller a další osobnosti?

Anketa: Na rodičovskou povinně i táta?

Oranžový klub o víkendu představil Desatero opatření, kterými může ČSSD pomoci rodičům. Návrh občanského sdružení, které se snaží „prosazovat rovné zastoupení žen a mužů ve veřejném a stranickém životě“, by za normálních okolností zřejmě těžko získával větší mediální pozornost, ale díky opatření číslo čtyři, se mu to dokonale podařilo. „Navrhujeme uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je ‚nespolehlivou‘ zaměstnankyní s ‚rizikem‘ rodičovství,“ uvádí v desateru kolektiv autorek v čele s předsedkyní Oranžového klubu Zuzanou Jentschke Stöcklovou a mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou -Tominovou. Příliš pochopení je ovšem nečekalo.

ČSSD příliš neboduje

Sociální demokraté v poslední době předvádějí, jak neopatrnými a neobratnými vyjádřeními a návrhy odradit dosud nerozhodnuté voliče. Stačí si vzpomenout na výrok stínového ministra financí Jana Mládka, který osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) označil za parazity. Trefou do černého rozhodně nebylo ani desatero Oranžového klubu. A korunu všemu tento týden nasadila poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská, která na návštěvě Moskvy označila nevládní neziskové organizace za možnou hrozbu pro země, ve kterých působí. Kdyby měl předseda sociální demokratů nějaké vlasy, tak si je jistě trhá hrůzou z toho, co jeho lidé do voleb ještě vypustí z úst. Uklidňovat ho může jen to, že nepříliš inteligentní prohlášení na nás nakonec létají od zástupců všech parlamentních partají.

Co si o návrhu Oranžového klubu myslí ekonomové, sociologové a další zajímavé osobnosti, které oslovil server Peníze.cz? Jak se jim zamlouvá nápad uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče?

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a publicista

Jde o nesmysl – a to jak věcně, tak politicky. Politicky proto, že sociální demokracii, z jejíž dílny (Oranžový klub) návrh pochází, nepřinese žádné politické body; voliči napříč republikou, a zejména ti venkovští, jsou v převážně většině stále velmi alergičtí na vlastně jakékoli „genderové“ zásahy.

Nesmysl je to pochopitelně také věcně. Rodiče samotní mají přece po ruce nejpřesnější informace o svých povahách, preferencích, šanci na pracovním trhu, motivaci pro mateřskou péči a dalších atributech, díky nimž mohou celkem úspěšně rozhodnout, kdo z nich zůstane doma u dítěte a kdo bude rodinu živit. Řešení vedoucí ke zlepšení pracovních vyhlídek žen, a nejen žen, spatřuji v něčem docela opačném. V tom, že politiky přejdou choutky na další regulaci pracovního trhu či rodinného života, že přestanou potírat švarcsystém, že nebudou „parazitům“, pardon, OSVČ, hrozit pomalu zakroucením krků, že zajistí stabilní daňové prostředí a zasadí se o zkvalitnění daňového výběru tam, kde v černých dírách mizí miliardy.

Markéta ŠcichtařováMarkéta Šichtařová

ekonomka

Pořád si nejsem tak docela jistá, zda nejde o nějaký pokus o parodii nebo vtip. Pokud je to ovšem míněno vážně, pak pardon, vymyslet to mohl snad jen naprostý býk, který byl ovšem náležitě vykastrován, a tudíž ani nemá vlastní potomstvo. To potom také bude uzákoněno, aby muži na rodičovské své děti kojili? Budeme jim hormony, které produkuje matka po porodu a během kojení a které jí radí, jak intuitivně pečovat o dítě, píchat injekčně? Začínám mít hodně intenzivní dojem, že rádobyochrana spotřebitele a rádobyochrana „slabších“ nám v Evropě nepěkně přebujela do omezení základních lidských svobod. Tvrzení, že otec může malému dítěti plnohodnotně nahradit matku, je absurdním inženýrstvím proti přirozenosti.

Jan KellerJan Keller

sociolog a pedagog

Myslím si, že návrh uzákonit dělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče je hodně nedomyšlený. Domnívám se, že už nyní mají otcové možnost starat se místo práce o dítě, zatímco manželka pracuje. Uzákonit, aby muži museli vybrat polovinu rodičovské dovolené povinně, mi zavání diskriminací. Jako levicově založený člověk musím podotknout, že z tohoto návrhu by profitovali zaměstnavatelé. Bohužel vydělávají ženy v průměru o třetinu méně než muži. Jestliže budou muži ze zákona odsouzení k povinné polovině rodičovské dovolené, domácnosti na tom prodělají a firmy ušetří.

Petr HamplPetr Hampl

podnikatel a sociolog

Ani komunisté za Gottwalda nešli tak daleko jako dnešní sociální demokraté. Obávám se, že v koalici ČSSD a KSČM budou komunisté ti umírněnější a s větším respektem k lidským právům. Ze Sobotkovy dílny tak vzešlo další opatření selektivně zaměřené proti nižším vrstvám. V manželství advokáta a bankovní manažerky to nebude problém, prostě si pořídí chůvu nebo budou pracovat z domova. Pro manželství automechanika a kadeřnice to ale bude zničující. S jistotou můžeme čekat další pokles porodnosti.

Tomáš ProuzaTomáš Prouza

ekonom

Nápad podpořit účast obou rodičů na mateřské dovolené je výborný nápad (ověřený osobní zkušeností). Nápad povinně to předepisovat je zbytečný státní dirigismus, který snad už dnes nemá v České republice místo. To ale neznamená, že by se to téma mělo odepsat, naopak – hledejme způsoby, jak více otcům pomoci, aby chtěli a mohli si dovolit zůstat s dětmi alespoň několik měsíců doma. A začněme u řešení neflexibilního trhu práce, který táhne českou ekonomiku zbytečně dolů.

Petr MachPetr Mach

ekonom a politik

Povinné dělení „rodičovské dovolené“ mezi otce a matku by bylo nepochopitelným zásahem do soukromých rodinných záležitostí. Rodiče sami musí zvážit, kdo z obou má lepší schopnost starat se o dítě přes den a kdo má schopnost více vydělávat, když je v práci. Takové opatření by nepochybně obralo rodiny o mnoho peněz, když by donutilo oželet práci toho z rodičů, který vydělává víc, a uškodilo by výchově dětí, když by se povinně denní péči měl věnovat ten z rodičů, který k ní má horší talent. Navykli jsme si, že podobné požadavky vycházely dosud výhradně z dílny Evropské komise, tak máme konečně nějaký bláznivý nápad i domácího původu.

Tomio OkamuraTomio Okamura

senátor a podnikatel

Rovnost mezi ženou a mužem je už mnohokrát deklarovaná. Ale samotná péče o dítě je veskrze individuální, takže nechme na rodině, jak se rozhodne. Navíc v tom nejnižším věku dítě potřebuje hlavně maminku. Zaručme právo obou rodičů na péči o dítě, ale neporoučejme, kdo a kdy má co dělat. Dnes není problém rodičovská, zákon ji umožňuje i mužům, problém je přece právo obou rodičů na péči o dítě v případě rozchodu rodičů. Tady soudy automaticky děti dávají monopolně matkám. Navzdory tomu, že děti mají rodiče dva – mámu a tátu.

Naďa JohanisováNaďa Johanisová

ekonomka a pedagožka

Bylo to asi dobře míněno. Model, kdy se mají na (alespoň  malou) část mateřské vystřídat oba partneři, údajně ve Skandinávii funguje. Stát se tím snaží aspoň zčásti zrovnoprávnit ženy na pracovním trhu. Takové direktivní opatření shora může ale podle mě mladé rodině život spíše zkomplikovat. Pokud by chtěl stát mladým rodičům pomoci, mohl by na příklad uzákonit pro otce dovolenou v prvním poporodním týdnu, daňově zvýhodnit zaměstnavatele, kteří podporují zkrácené úvazky či takzvaný job-share (kdy jeden úvazek vykonávají dva spolupracující lidé), nebo podporovat mikrojesle, mateřská centra a tak dál.

Také bychom měli říct nahlas, že matka, která je (dobrovolně a ráda) doma s dítětem, vykonává zrovna tak důležitou, ne-li daleko důležitější práci než matka, která v pracovním procesu přispívá k nárůstu HDP.

Aleš MichlAleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Nechť raději už nechodí do práce autor/autorka tohoto nápadu. 

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (26)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš MichlČSSDJan KellerLukáš KovandaMarkéta ŠichtařováNaďa JohanisováOranžový klubPetr HamplPetr Machregulacerodičovská dovolenárodičovstvíTomáš ProuzaTomio OkamuraZuzana Jentschke Stöcklová
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo