Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: V Bruselu vymýšlejí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
29. 6. 2012

Ženy budou ve jménu rovnoprávnosti platit vyšší pojištění, než by bylo třeba. Co si o rozhodnutí Evropského soudního dvora myslí Markéta Šichtařová, Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda a další osobnosti ze světa financí?

Anketa: V Bruselu vymýšlejí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

Ženy se průměrně dožívají vyššího věku, působí méně nehod, žijou zdravěji než muži. Pojišťovny mají vyčíslené, o kolik je menší riziko, že budou vyplácet pojistku ženě než muži, a tím pádem mají pro ženy také u životního pojištění stanovené nižší sazby. Vypadá to jako jednoduchá úměra, kterou by měl pochopit úplně každý. Přesto se najdou výjimky – například Evropský soudní dvůr. Ten totiž loni v březnu rozhodl, že zohledňování pohlaví při výpočtu pojistného je diskriminace. Pojišťovny Evropské unie tak musí do 21. prosince 2012 zjednat nápravu a sjednotit všechny pojistné sazby, které se zatím pro obě pohlaví lišily. Kromě životního pojištění se to týká také penzijního, úrazového pojištění či havarijního pojištění.

Byrokratický moloch značky EU

Popřením jednoho ze základních principů pojištění bruselští úředníci zase jednou dokázali, že vytváření nesmyslných nařízení, která naprosto odporují zdravému selskému rozumu, je jejich specialitou. Nové výpočty mnoha pojišťovacích smluv tak budou pro ženy poměrně kruté. Oproti stávajícím sazbám si řádově připlatí až o desítky procent víc, než tomu bylo dosud. Nejvíce se změny dotknou oblasti rizikového životního pojištění, ve které by výše sazeb pro ženy mohla narůst až o 40 až 80 procent. Nasnadě je jistě otázka, jaké další „logické“ nařízení přijde z Evropské unie příště? Nejrůznější způsoby „zrovnoprávňování“ totiž představují takřka nevyčerpatelnou studnici možností pro další strašidelné absurdity.

Zeptali jsme se dosud diskriminovaných ekonomů a jedné dosud nespravedlivě zvýhodněné ekonomky, co oni a ona na to.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁMARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Je to podobný spor, jako když letecká společnost trvá na tom, aby si obézní člověk koupil dvě letenky, protože zabere dvě místa. Je mi líto, ale sem nějaké rovnostářství nepatří. Obézní člověk prostě zabere dvě místa, tudíž musí mít dvě letenky. Žena má střední délku života podle úmrtnostních tabulek delší než muž, tudíž musí platit jiné životní pojištění. Popírání tohoto principu je popíráním logiky. Soud sice může uzákonit, že v rámci rovnosti pohlaví musí muži nosit podprsenky, ale jediné, co tím dosáhnou, bude, že soudnictví tím napříště ztratí respekt.

TOMÁŠ PROUZATOMÁŠ PROUZA

ekonom

To rozhodnutí je nesmyslně politické a je smutným důkazem toho, že i u velmi chytrých lidí dokáže zvítězit politická korektnost nad ekonomickými pravidly. Navíc jde o oblast, ve které nemá soud co dělat, pokud byl důvod k zásahu, měl přijít ze strany regulátorů pojišťovnictví.

JAN TRAXLERJAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Ukázka evropského socialismu – centrálně řízené ekonomiky. A proč nesjednotit pojistné sazby úrazového pojištění pro všechny profese? Proč nesjednotit sazby pojištění nemovitosti pro všechny lokality stejně? Proč nemít stejnou sazbu na pojištění kočky, psa i křečka? Je to Eurokocourkov.

DUŠAN ŠÍDLODUŠAN ŠÍDLO

analytik Partners

Rozhodnutí Evropského soudního dvora pochopitelně popírá jeden z hlavních principů pojištění, kterým je individuální ocenění rizika. Můžeme proto očekávat, že pojišťovny budou hledat cesty, jak toto nařízení „obejít“ a ženám zdražení pojištění smrti kompenzovat jinou formou. Nelze si také nevšimnout, že toto omezení platí jen pro pojišťovny v rámci Evropské unie: je možné, že se někdo pokusí cenově výhodnější pojištění pro ženy „importovat“. Uvedené nařízení bude mít zřejmě dopad i na sjednocení výše penzí z připojištění na důchod. Muži dnes mají vyšší doživotní penze než ženy, neboť se dožívají nižšího věku. Pokud dojde ke srovnání podmínek, tak muže čeká nejen kratší život, ale i nižší penze. Budou si tak muset rozmyslet, zda se jim vůbec vyplatí kupovat takto regulovaný produkt.

LUKÁŠ KOVANDALUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

Je to pochopitelně čirý nesmysl a smutná ukázka toho, jak se utopická ideologie absolutní rovnosti snaží popřít základní ekonomické zákonitosti. Cena pojištění přece zrcadlí značný počet charakteristik, z nichž pohlaví bývá – podobně jako třeba věk – tou zcela klíčovou. Mírně, ale vskutku jen mírně nadsazeno: půjde-li to takhle dále, bude za chvíli možné, aby se hypotetické sdružení seniorů ve věku nad devadesát let dožadovalo stejných práv na získání třicetileté hypotéky, jako mají mladí kolem pětadvaceti třiceti let věku! Uvědomme si, že výše pojistného je standardní cenou. A každá cena je nejvíce vypovídající, není-li s ní uměle manipulováno, ať už ve jménu čehokoli, což bohužel je – v do očí bijící podobě – tento případ. Ženy nejsou muži, a to ani co se pojištění týče, a kdo tvrdí opak, je nebezpečný demagog.

PATRIK NACHERPATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Myslím, že mě nikdo nemůže ani na vteřinu považovat za obhájce pojišťoven či bank, ale tento nápad považuji za nehoráznou až obludnou pitomost popírající logiku, statistiku a pojišťovací matematiku. Pánové a dámy z Evropské unie by se podnikáním asi neuživili, a tak dělají, co umí, tedy vymýšlejí podobné věci, aby nás každým dnem překvapovali, co všechno lze regulovat, nařizovat a kontrolovat. Obávám se, že za pár let se dožijeme stavu, kdy podle nařízení nějakého orgánu Evropské unie v rámci gender spravedlnosti, budou kojit nejen ženy, ale alespoň třetinovým podílem také muži.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

byrokraciediskriminacedůchodové pojištěníDušan ŠídloEvropský soudní dvůrgenderhavarijní pojištěníJan TraxlerLukáš KovandaMarkéta ŠichtařováPatrik Nacherpenzijní připojištěnípohlavípojistnépojišťovnyregulacerovnoprávnostTomáš Prouzaúrazové pojištěníživotní pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo