Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
20. 1. 2012

Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonomů Aleše Michla, Jana Traxlera, Romana Dvořáka či Lukáše Kovandy a dalších osobnosti ze světa financí?

Anketa: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Ekonomičtí analytici do roku 2012 nevyhlížejí s příliš velkým optimismem. Některá média ho dopředu nazvala rokem krizovým. Finanční trhy dál tápou v nejistotě. Evropská dluhová krize a nepřesvědčivé hospodářské výsledky Spojených států amerických a Číny nedopřávají šéfům podniků po celém světě potřebný klid k investování do inovací a vývoje. Nejeden investor si proto láme hlavu se zapeklitou otázkou, kam v tomto roce umístit své peníze, aby mu přinesly alespoň nějaký zisk. Hledání „bezpečného investičního přístavu“, jak říká ošoupané klišé, je totiž stále obtížnější. Většina odborníků proto zdůrazňuje: Ten, kdo bude chtít skutečně vydělat, bude muset pořádně zariskovat. A to je vždy nebezpečné, zvláště v době krize.

I krize má své vítěze

Z krize ovšem mohou vzejít i skvělé nápady a nadmíru zajímavé investiční příležitosti. Především v dlouhodobém horizontu. Krátkodobě se může dařit těm, kteří se zaměřují na „short“ investice. Ty však vyžadují dokonalý přehled a bývají rizikovější. Zajímavou možnost pro „obyčejné lidi“ tak představuje spíš hledání akcií společností, které jsou v současné době sice v útlumu a jejich hodnota není vysoko, ale mají dobrý potenciál a v odvětví, do kterého spadají, se očekává růst. Atraktivní budou rovněž segmenty trhu, které jsou méně závislé na (často iracionálních) politických rozhodnutích a ovlivňuje je především spotřebitelská důvěra.

Jaké tipy nám daly oslovené osobnosti? Kde podle jejich názoru v roce 2012 můžeme hledat zajímavé příležitosti k výdělečným investicím?

Jan ProcházkaJAN PROCHÁZKA

ekonom, hlavní analytik Cyrrus

Zažíváme turbulentní dobu a to je pro krátkodobé investory hotový ráj. Ti dlouhodobí samozřejmě spokojeni nejsou, neboť jejich majetek se znehodnocuje, ale i tak čekám na kapitálovém trhu zajímavý rok. Obecně sázím na zboží denní spotřeby, potravinářský sektor a farmacii, konkrétní titul pak doporučuji vybírat dle avizované dividendové politiky.

Roman DvořákROMAN DVOŘÁK

ekonom, analytik Pioneer Investments

Americké firmy jsou na tom stále velmi dobře z pohledu ziskovosti, cash-flow a zadlužení. Dokonce i ty rizikové firmy, považované za spekulativní, mají podle ratingových agentur stále příznivé fundamenty. Agentura Fitch odhaduje míru bankrotu spekulativních firemních dluhopisů v roce 2011 jen na 1,4 procenta. Míra bankrotu by v tomto roce měla sice vzrůst, ale pouze na 2,5 až 3 procenta. To je stále pod dlouhodobým průměrem 5,1 procenta (průměr z let 1980 až 2010). Americké dluhopisy s vysokým výnosem lze proto považovat za jednu z příležitostí.

Tomio OkamuraTOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

To netuším. Jediné, co se dá předpovídat, je další pokles ceny nemovitostí – takže je dobrá šance investovat do bytů či domů. Myslím, že nebude klesat ani poptávka po nájemním bydlení.

Patrik NacherPATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Z logiky věci je, v době, kdy se tisknou peníze a inflace se k nám blíží jako hurikán, zajímavou příležitostí investice do zlata či do stříbra. Jejich hodnota se aspoň udrží v čase. Další možností je investovat do nemovitosti. Tento rok najdeme ideální kombinaci – úroky u hypoték jsou nejnižší za posledních pár let (pro ty, co nemají tolik prostředků na nákup) a zároveň ceny nemovitostí klesly. Vyplatí se tedy co nejdelší fixace a zajímavá nemovitost.

Miroslav MotejlekMIROSLAV MOTEJLEK

žurnalista, provozovatel www.motejlek.com

Věřím především uhelným titulům.


Martin ProkopMARTIN PROKOP

ekonom, analytik Next Finance

Sám se řadím mezi velké pesimisty, alespoň co se týče vývoje na akciových trzích. Musíme si uvědomit, že akcie reagují na špatné zprávy bez ohledu na to, zda jsou cyklické či k hospodářskému cyklu neutrální (i když u těchto akcií se dočkáme menší volatility). A očekávám, že letos bude špatných zpráv nadprůměrně. Zároveň také nezastávám názor, že budoucí ekonomické problémy Evropy jsou již zakomponovány v ceně akcie. To by musely akciové trhy vykazovat velkou úroveň efektivnosti. Nicméně je dokázáno, že málo rozvinuté burzy, mezi které se řadí i burza pražská, nejsou vůbec efektivní.

Pokud by ale investor měl chuť investovat do akcií, měl by se zaměřit především na sektory, které prodávají zboží, bez kterého se člověk neobejde. Můžeme tak zvolit pro své investování například sektor potravin a nápojů, který vykazuje vysokou stabilitu. Akcie z tohoto sektoru tak můžeme považovat za velice dobrou zajišťující složku portfolia. Podobně se v době krize investoři uchylují k farmaceutickému sektoru. Zde bych ale viděl oproti sektoru potravin větší nebezpečí poklesu ceny akcie, neboť farmaceutický sektor je oceněn na svých dlouholetých maximech. Akcie tak mají prostor spíše k poklesu.

Tomáš VlkTOMÁŠ VLK

ekonom, analytik Patria Finance

Investorské příležitosti na akciovém trhu tento rok vidím u velkých evropských těžařů a v oblasti farmacie. Ve Spojených státech pak v IT sektoru a u průmyslových firem.

Aleš MichlALEŠ MICHL

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Zajímavé tipy na letošní investice? Není to třeba zlato. To bych nekupoval. Pokud bych opravdu čekal zkázu, zlato bude na nic. Lepší pak bude olovo, konzervy a srub. Ale teď vážněji:

1. Troška anarchie
Během posledních deseti let americký index S&P klesl o 4,7 procenta. Když ale zahrneme vyplacené dividendy z akcií, pak činil akciový výnos plus 15 procent. Věřím prostě na podniky, nikoliv státům a politikům. Místo státem tlačených produktů, kupte si akcie společností vyplácející pravidelně dividendy.

2. Nová základna 
Anarchie sice ano, ale ne ve squatu. I Nouriel Roubini, přezdívaný kvůli pesimistickým vizím „doktor Zkáza“, si koupil nový byt, a to s velkou slevou.

3. Sex 
Až vyprší patent na viagru, jsem zvědav, kdo toho využije. Holt stárneme. Během příštích 30 let se počet chlapů nad padesátkou zvýší o 50 procent. Chtěl bych investovat do toho, co bude doktor na ty intimní defekty předepisovat.

Jan TraxlerJAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Myslím, že v roce 2012 bude těžké vydělat, ale bude možné výhodně nakupovat. To znamená, že v roce 2012 bude možné položit základy pro zajímavé výnosy, ale výnosů se asi dočkáme až později. Kdo však zaváhá, může za rok litovat. Přesně načasovat investici na nejlepší okamžik neumí nikdo, proto je rozumné vždy nakupovat ve více fázích.

Svým klientům doporučuji postupně kupovat vybrané podhodnocené a růstové akcie. U komodit ještě čekáme na prohloubení poklesu, než začneme opět nakupovat. Pro konzervativnější investory nemusí být špatnou volbou konvertibilní dluhopisy. Dá se očekávat, že se dost firem dostane do finančních problémů, takže na své si pravděpodobně přijdou také private equity.

Ceny nemovitostí ve městech by dle mého názoru měly nadále klesat, v této sféře bych tedy volil pouze zemědělskou půdu nebo venkovské usedlosti. Stále větší oblibě se asi bude těšit zlato, jeho cena může nadále růst, přesto ho nedoporučuji kupovat. Cena zlata roste poslední roky výrazně rychleji, než klesá kupní síla peněz. Čili v případě hyperinflace nebo měnové reformy zlato investory plně neochrání, v jeho ceně už se očekávání ztráty kupní síly peněz částečně projevilo. Lepší ochranou budou jiné komodity.

Richard SiudaRICHARD SIUDA

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Shoda analytiků na pesimistických scénářích je pro mne důvodem se domnívat, že se situace na finančních trzích v následujícím roce přece jen trochu uklidní a dočkáme se růstového roku. Proto věřím, že příležitostí jsou riziková aktiva, především akcie. Pokud bych měl být přes svůj přirozený sklon k diverzifikaci ještě konkrétnější, namířil bych svůj prst na bankovní akcie.

Lukáš KovandaLUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

Nerad poskytuji investiční doporučení. Kdybych si totiž byl jistý nějakým tržním vývojem natolik, že bych se jej jako expertní radu neostýchal vytrubovat do světa, nevytruboval bych jej, a naopak bych příslušným způsobem sám investoval. Nabídnu aspoň pár postřehů. Letmý pohled na „geoekonomickou“ mapu světa říká – a letos ještě říkat bude – zhruba toto: Amerika se, zdá se, stabilizovala a tamní ekonomika jeví v mnoha sférách známky oživení, zatímco Evropa prožívá perné chvilky. Částečně je tomu tak z ryze psychologických příčin, globální investoři počali být stádně pesimističtí ohledně vývoje v Evropě a Ameriku přitom pustili tak trochu ze zřetele a ze svého stádně pesimistického nazírání na ni. Čína se nejspíše poněkud zadrhává (i když nová vládnoucí garnitura patrně udělá všechno možné i nemožné, aby neztratila tvář a růst výrazněji nezpomalil) a s ní i její „dodavatelské ekonomiky“ typu Austrálie. Z toho plyne například toto: co se pro letošek zaměřit na akcie amerických společností (třeba bank), které byly v krizových letech notně zasaženy, učinily tudíž ozdravná opatření, a nyní před sebou dost pravděpodobně mají korektivní růst, na jehož vlně se lze svézt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akciealeš michlčínadluhopisydluhová krizeeurozónafarmaciehypotékyinflaceinvesticeinvestice do nemovitostíitjan procházkajan traxlerkomoditykrizeLukáš Kovandamartin prokopmiroslav motejleknemovitostiPatrik Nacherpotravinářstvíprivate equityrichard siudaroman dvořáktomáš vlktomio okamurausazlato
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo