Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
9. 12. 2011

Co se stane dřív? Slovensko se vrátí ke koruně, nebo bude v České republice zavedeno euro? Na to jsme se zeptali Pavla Kohouta, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a dalších českých ekonomů.

Anketa: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

S eurozónou v její současné podobě to nevypadá vůbec dobře. Projekt eura jako celoevropského platidla dostává zásadní trhliny. Podle posledních informací se už některé centrální banky dokonce zabývají možností, že v dohledné době přejdou na tisk národních bankovek. Většina zástupců zemí, které v posledních letech přijaly euro za své, se nervózně drbe za ušima. Slovensko, kde se často diskutuje o tom, zda by se přece jen nevyplatilo vrátit se zpět ke koruně, by mohlo vyprávět. Euroskeptici jsou nyní na koni a připomínají, jak bojovali za to, aby se přijetí eura v České republice co nejvíc oddálilo, v nejlepším případě úplně zavrhlo. Nutno však dodat, že hlavní viník současných problémů Evropy není euro.

Jak si vede česká koruna?

Při nejistém směřování kurzů eura a dolaru se postupně stala pro mnoho investorů zajímavou česká koruna. Ta byla během léta některými odborníky dokonce označována za „klidný přístav“ či „švýcarský frank střední Evropy“. Během pár měsíců se ale vše změnilo a brzy se začaly objevovat i takové názory, že by se v roce 2012 mohlo euro nakupovat téměř za 35 korun. Nic tomu sice zatím nenasvědčuje, ale v dnešní nejisté době se nedá nic vyloučit. Další díl naší ankety s osobnostmi ze světa financí jsme se proto rozhodli věnovat právě tématu měnových kurzů.

Předních českých ekonomů jsme se zeptali na názor, zda se Slovensko dříve vrátí ke koruně, nebo Česká republika zavede euro. Dále nás také zajímalo, jak pohlížejí na sílu české koruny a zda se naše platidlo může skutečně vyrovnat švýcarskému franku.

MARTIN PROKOP

ekonom, analytik Next Finance

Zatím bych si spíše vsadil na to, že se Slovensko vrátí ke koruně, než že Česká republika zavede euro. Chtít nyní vstoupit do jednotné měnové unie by byl naprostý nesmysl. Projektu eura navíc nevěří už ani samotní obchodníci s měnami, kteří pomalu testují své obchodní systémy na zapojení německé marky a řecké drachmy. Fundamenty eurozóny jsou totiž tak katastrofické, že politici nemají moc nějakým způsobem dluhovou krizi vyřešit. Vše tak pomalu směřuje ke konci eurozóny v podobě, v níž ji známe dnes.

Česká koruna byla považována jednu dobu za bezpečný přístav Evropy. Ale tento stav trval opravdu pouze pár týdnů, než trhy zjistily, že česká ekonomika je tak malá a tak závislá na západoevropských ekonomikách, že nemůže být označována za bezpečný přístav. To potvrzuje i příliš nízká likvidita české koruny na trzích.

Tomáš VlkTOMÁŠ VLK

ekonom, analytik Patria Finance

Stále jsem přesvědčen, že je dluhová krize v eurozóně zvládnutelná bez rozpadu tohoto bloku. Jsem tedy pro druhou možnost, ačkoli okamžik zavedení eura je celkem daleko. Koruna není švýcarský frank. Její stabilita během roku k tomu mohla svádět, ale posledních pár měsíců ukazuje, že opravdu ne – koruna se dostala kvůli evropským problémům pod tlak a stejně tak české dluhopisy.

Pavel KohoutPAVEL KOHOUT

ekonom

Nemyslím si, že v dohledné budoucnosti se stane něco podobného. Slováci nesmějí vystoupit z eura a Češi nechtějí opustit korunu. Navíc ani jedna z obou zemí není v epicentru krize. Přesto si myslím, že bychom měli pro všechny případy připravit pro Slovensko možnost vstupu do „korunozóny“, kdyby v eurozóně zavládl úplný chaos. Pochopitelně za předpokladu splnění přísných konvergenčních kritérií.

Označení koruny jako „švýcarského franku“ střední Evropy je trochu přehnané. Česká koruna je ve skutečnosti dlouhodobě mnohem pevnější než švýcarský frank. Od konce listopadu 1999 do konce listopadu 2011 švýcarský frank celkem posílil o 30,3 procenta vůči euru. Česká koruna posílila o 45,2 procenta za stejné období. Od 14. srpna 2011 do 20. listopadu oslabil švýcarský frank vůči euru o 13 procent, česká koruna o 6 procent. To jsou samozřejmě jen krátkodobé výkyvy, ale dlouhodobý trend i výkyvy vypovídají o tom, kde je skutečná stabilita: frank je zmítán spekulativními proudy, koruna je pevnější, než si většina lidí myslí.

Aleš MichlALEŠ MICHL

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Koruna na Slovensku nebo euro v Česku? Zeptejte se na Wilhelmstrasse 97. Tady je adresa i s mapkou.

Co se týče srovnání koruny a švýcarského franku, tak jsem o tom psal na svém blogu na Aktuálně.cz. Vypočítal jsem si, co se obvykle děje s kurzem měny, když roste nejistota, když je krize. Vzal jsem týdenní změny kurzů a proti tomu dal týdenní změny volatility akcií měřené VIX indexem (volatilita vždy v krizi roste). A to za období od roku 2007 do srpna 2011. Vyšla mi takováto závislost, korelace:

 

Zdroj: Blog Aleše Michla

Záporná korelace značí, že měna většinou posiluje, když ve světových financích roste nejistota. Korelace kolem nuly signalizuje nezávislost kurzu na rostoucí/klesající nejistotě. Čím blíže k jedné, tím větší závislost. Koruna tedy není švýcarský frank. Ten je brán jako jakási super jistota. Koruna je ale držák! Od roku 2007 do srpna 2011 byly její týdenní pohyby takřka neutrální, tedy nezávislé vůči tomu, co všechno se na finančních trzích dělo. Máme fakt pevnou měnu – a díky za to! Třeba si to nepokazíme.

Jan TraxlerJAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Aneb rozpadne se dříve současná evropská měnová unie, nebo vzniknou Spojené státy evropské? Sazím na první variantu. Euro jako short spekulace.

Richard SiudaRICHARD SIUDA

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Nevěřím, že se na Slovensko vrátí koruna, proto si myslím, že dříve bude v ČR euro. I když je jasné, že zevnitř nemá nikdo důvod na přijetí eura tlačit, protože tím s ohledem na současnou situaci v eurozóně žádné politické body nezíská, a zvnějšku si to ze stejného důvodu nikdo netroufne. Co se týče postavení české koruny, určitě její pověsti nyní prospívá stabilní bankovní systém a dlouhodobě stabilní inflační prostředí s jasně definovaným inflačním cílem ze strany centrální banky, která je dostatečně nezávislá. Na druhou stranu, jsme ekonomikou zranitelnou zpomalením vnějšího prostředí, a jak ukazují poslední dny, i česká koruna může výrazněji oslabit.

Lukáš KovandaLUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

 

Slovensko se podle mě eura jen tak nezbaví a Česko jej jen tak nepřijme. Krátkodobě až střednědobě to tedy jednoznačně vidím na „plichtu“. V dlouhodobé perspektivě si dovedu představit, že by vznikla oblast úzké měnové spolupráce (zda se příslušná měna bude jmenovat „euro“, nevím, ale je to možné), jejímž jádrem bude Německo (bude sdružovat ekonomiky ve všech klíčových aspektech obstojně sladěné s německou). Pokud bych tedy musel zvolit nějakou možnost, pak – opakuji, v dlouhodobém horizontu – bude dříve zavedeno „euro“ (tedy měna pro oblast sladěnou s Německem) v Česku než koruna obnovena na Slovensku. Jestliže se totiž už Slováci euru jednou „upsali“, budou na ně nyní použity všechny možné politické páky, aby je odchod z eurozóny ani nenapadl.

Do jisté míry česká koruna švýcarským frankem střední Evropy je. Investoři, kteří jsou znejistělí vývojem v eurozóně, hledají takzvané bezpečné přístavy a koruna je, či v uplynulé době byla, svého druhu bezpečným přístavem. Těžko se však koruna někdy v dohledné budoucnosti dostane, co se pevnosti a solidnosti týče, až na úroveň franku – prostě proto že ČR není Švýcarsko. Není zemí vklíněnou do velehorských masívů, není zemí, již za posledních osm set let nikdo zpoza hranic nenapadl, neokupoval atp.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aleš michlcentrální bankyčeská korunačeskodrachmaeuroeurozónajan traxlerkorunakorunozónakurz korunykurzy měnlukáš kovandamarkamartin prokopněmeckopavel kohoutrichard siudarozpad eurozónyslovenskospojené státy evropskéšvýcarský franktomáš vlkvix
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo