Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bernanke, Bolt nebo Martin Roman?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
18. 1. 2010

Osobností roku se podle magazínu Time letos stal Ben Bernanke, předseda výboru guvernérů Federálního rezervního systému Spojených států.

Bernanke, Bolt nebo Martin Roman?

Nezávazné hlasování čtenářů však s drtivým náskokem vyhráli „íránští protestující“ v čele s Nedou Agha-Soltanovou. Mezi nominovanými byli ale i čerstvý držitel Nobelovy ceny míru Barack Obama, hlava čínského ekvivalentu FEDu Čou Siao-čchuan (Zhou Xiaochuan) či světový rekordman Usain Bolt.

Souhlasíte s oceněním Bernankeho? Koho byste za osobnost roku vybrali vy? A proč? Kdo by si podobné ocenění zasloužil v České republice?

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna

Tohle je pro mne velmi těžká otázka. Myslím, že roli Bernankeho v letech 2008–2009 dokážeme správně zhodnotit až s větším časovým odstupem. Pokud opravdu stál na podzim roku 2008 finanční svět krůček od propasti, pak si cenu za svůj postup zaslouží. Doufejme jen, že stejně bravurně zvládne i zpáteční cestu – tzv. exit strategii.

Ad Česká republika – snad Ústavní soud za obhajobu ústavy ve věci „jednorázově politicky upečených“ předčasných voleb (myslím ty, které byly plánované na červen 2009). V rámci systému brzd a protivah výkonné, zákonodárné a soudní moci to byl podle mne velmi důležitý krok.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Pokud bych si měl vybrat jen z těch nominovaných, tak je Bernanke zřejmě nejlepší volba. A je taky zřejmě nejlepším představitelem přístupu „konec krize za každou cenu“, který sice může být ekonomicky pochybný, na druhou stranu zachránil světovou ekonomiku před pádem do mnohem větší propasti. Všechno šlo samozřejmě udělat lépe a efektivněji, ale to je z odstupu možné vždycky. Větší test Bernankeho osobnosti ale přijde letos s tím, jak poroste tlak na výjimky a další finanční injekce, i když nebudou skutečně potřeba. Klíčové také bude, jestli se FEDu a americké vládě podaří prosadit přísnější a přitom efektivnější kontrolu finančního trhu. Loni totiž na osobnost roku stačilo mít dost hluboké kapsy na rozdávání, letos to bude mnohem více o schopnosti prosazovat systémové změny.

A v České republice? Zřejmě Martin Roman za schopnost ustát s ČEZem cokoliv a Zdeněk Bakala za ochotu přidat do svého portfolia vedle oné cimrmanovské „díry v zemi“ (OKD) taky vydavatelství Economia.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Ocenění pro Bernankeho hezky doplňuje Nobelovu cenu míru udělenou prezidentu Obamovi. Je to asi jako chválit v půlce plavby kapitána Titaniku, jak hladce loď vede. Konečný účet za Bernankeho působení ještě zdaleka není možné vystavit. Každopádně platí, že léčit krizi vyvolanou „levnými penězi“ jejich ještě větším přísunem není recept na trvalou prosperitu.

V ČR by si ocenění zasloužil například libovolný podnikatel, kterého naše legislativní a daňové prostředí ani v roce 2009 neznechutilo natolik, že by pověsil podnikání na hřebíček.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer FINEZ Investment Management

Nerad takto někoho vybírám, protože jsem ve výběru omezen jen okruhem lidí, které znám buď osobně, nebo z médií. Často by si však ocenění zasloužili „obyčejní“ lidé, o kterých se v médiích nemluví.

K Bernankemu – on by si každopádně zasloužil ocenění „muž pevných nervů“. Nechtěl bych být na jeho místě. Měl na výběr pouze dvě cesty, obě s tragickými důsledky. První by přinesla okamžitě hlubokou krizi, druhá ji ještě o pár let oddálí, žádné růžové řešení neexistuje. Zvolil tu druhou.

Koho byste za osobnost uplynulého roku vybrali vy? A proč?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo