Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Poplatky: platit, nebo neplatit?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
1. 2. 2010

Poplatky: platit, nebo neplatit?

Většina z nás považuje bankovní poplatky za esenci veškerého zla. Objevují se však i názory, že „banka, která má dostatečné výnosy z poplatků, nemusí tolik investovat do rizikových aktiv, a je proto mnohem stabilnější“.

Do jaké banky byste si uložil peníze vy? Do té, která poskytuje celou řadu služeb (platební styk, vedení účtů, poskytování platebních karet) zdarma a vydělává jen na výnosech z poskytnutých úvěrů, nebo do té, jež dokáže třetinu zisku vygenerovat z bankovních poplatků, a není proto tak závislá na ekonomických výkyvech?


Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Záleží na tom, o jakých penězích se bavíme. Pokud jde o transakční bankovnictví, klidně využiji mBank a její služby zdarma, protože v ní nebudu nechávat větší zůstatky peněz. Ale pokud jde o větší peníze a dlouhodobější vztah, určitě si nezvolím banku, která je každý měsíc v mnohamilionové ztrátě kvůli snaze nalákat co nejvíce klientů na služby zdarma. U většiny bank dnes navíc poplatky tvoří jen zhruba třetinu jejich příjmů, ale v současné rozkolísané ekonomické situaci je to třetina velmi důležitá. Stačí se jen podívat do světa, jak se finanční skupiny snaží zbavovat nevýdělečných aktiv. Do výše pojištění vkladů tedy není problém používat i „banky zdarma“, ale pokud má někdo více peněz, měl by se jim raději vyhnout.


Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Služby „zdarma“ jsou málokdy opravdu zadarmo. Myslím, že pro každou firmu je důležité mít zdroje svého příjmu co nejvíce diverzifikované. Takže raději si jako klient za služby konkrétně zaplatím, budu-li mít jistotu, že fungují, jak mají fungovat.


Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Rizikové operace se týkají spíše investičního bankovnictví. Mezi bankou lákající na nízké poplatky a klasickým poplatkovým bumbrlíčkem by teoreticky neměl být zásadní rozdíl ve finanční stabilitě. Osobně se mi ale nechce za úplně základní služby platit, když už banka na mých penězích vydělává.


Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer FINEZ Investment Management

Vyjma základní rezervy peníze do banky zásadně neukládám, ale investuji je do fyzických aktiv, respektive do cenných papírů, za nimiž stojí fyzická hodnota, zejména do akcií. Bankovní účet využívám pouze pro realizaci různých transakcí, tudíž volím pochopitelně účet s minimem poplatků.

Ilustrace: Nikkarinin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo