Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Český poplatkový absurdistán

Martin Vlnas
Martin Vlnas
25. 2. 2010

Pátý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek spěje do finále. V prvním kole ankety hlasovalo přes 38 tisíc lidí. Druhé kolo, do něhož postoupilo pět z 18 původně nominovaných absurdit, odstartovalo tento měsíc.

Český poplatkový absurdistán

V 1. ročníku zvolili návštěvníci webu bankovnipoplatky.com zcela suverénně poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku pak zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Ve 3. ročníku pak poplatek za vedení běžného účtu. Vloni to byl poplatek za nadměrný vklad. Vítězové z minulých let sice letos soutěžit nemohou, přesto se adeptů na vítěze najde celá řada. Za jeden kalendářní den totiž banky v České republice vyberou na poplatcích zhruba 100 miliónů korun.

Jaký bankovní poplatek a proč byste označili přízviskem nejabsurdnější?

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Absurdní mi přijdou bankovní poplatky obecně. Svoje peníze svěřím bance, která s nimi dle svého uvážení může disponovat a investovat je. Z mého pohledu by banka měla vystačit s úrokovým diferenciálem. Chce to maximální možnou konkurenci na bankovním trhu.

Aleš Michl

Analytik týmu Raiffeisenbank

Co čekáte, že vám odpovím, když mé srdce patří bance, která klientům za vedení účtu platí?Vážněji, pro mě je v principu šílený takový poplatek, který musí platit věrný klient a nový má třeba díky marketingovému zvýhodnění slevu. Proto mám rád banky a vůbec firmy, jejichž sazebníky naopak zvýhodňují věrné klienty.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Pokud bych měl vybrat z pěti nominovaných, tak volím poplatek za připsání úroků. Zejména na běžných účtech se úroky pohybují od 0,01 % do 0,05 % (ze zákona totiž na účtu nějaký úrok být musí, takže banky jej stlačily na absolutní minima), takže při nižších zůstatcích často poplatek překoná i připsaný úrok. Nejabsurdnější mi ale přijde snaha některých bank zavádět nové poplatky, o kterých klientovi neřeknou. Ano, krátkodobě to samozřejmě zvedne výnosy – ale v dnešní době velké nabídky není už tak složité banku změnit a absurdita pohledu na krátkou dobu se bankám jistě vymstí.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Zdržuji se hlasování. Skutečně absurdní by bylo, kdyby existoval nějaký poplatek za výběr poplatků.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Nejabsurdnější je asi poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Ale horkým kandidátem je i poplatek za zpřístupnění archivních výpisů v elektronickém bankovnictví (!) - 5 Kč za stranu (u Komerční banky). Nový zákon o platebním styku donutil banky k různým pro zákazníka příjemným změnám, novými absurdními poplatky si to bohužel kompenzují.

Jaký bankovní poplatek pije krev vám?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (39)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo