Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zákaz akcií na majitele: alibismus nebo nutnost?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
19. 4. 2010

Zatímco u akcií na jméno je evidováno, kdo má akcionářská práva, a jejich převod je možný jen rubopisem – písemným prohlášením majitele učiněným na cenném papíře, u akcií na majitele se za akcionáře může vydávat ten, kdo cenné listy momentálně drží v ruce. Zkrátka stačí jeden bouřlivý pokerový večírek a všechno může být úplně jinak.

Zákaz akcií na majitele: alibismus nebo nutnost?

Společnost Czech Credit Bureau nedávno vypracovala analýzu veřejných zakázek za rok 2009. Vyplývá z ní, „že z celkového počtu 8 852 veřejných tendrů jich přes 1 200 získaly společnosti s akciemi na majitele“ a jen prvních pět nejaktivnějších společností, u nichž nikdo neví, komu vlastně patří, se za poslední tři roky dostalo k zakázkám za celkem 38 miliard korun.

Politici teď chtějí anonymní akcie zrušit. Především pro jejich korupční potenciál a klientelismus, který je doprovází. „Zákaz akcií na majitele, pokud jej parlament ještě do voleb schválí, by začal platit od roku 2011. Společnosti by měly rok na to, aby své akcie nechaly zaknihovat na konkrétní majitele. Podle odhadů by se to týkalo asi 75 procent českých akciovek včetně poboček nadnárodních korporací,“ uvedly Hospodářské noviny.

Jestli to bude fungovat, ale není jisté. Stačí, aby se vlastnictví firmy převedlo na společnost sídlící v jednom z daňových rájů. Odhalit majitele pak bude neméně obtížné…

Souhlasíte se zrušením akcií na majitele? 

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Souhlasím. Češi budou určitě hledat způsoby, jak toto opatření obejít, ale domnívám se, že u veřejných zakázek musí být normální (a nejlépe zajištěno zákonnou normou), že žadatelé musí poskytnout všechny relevantní informace, včetně vlastnické struktury.

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Volení zástupci bohužel často místo řešení problémů volí pouze gesta. Nevidím důvod, proč zavalit 75 % akciovek nadbytečnou administrativou, když lze zavést jednoznačné pravidlo, že jakoukoliv státní zakázku, dotaci atd. nemůže dostat firma, která zcela neprokáže svou vlastnickou strukturu. Navrhované řešení je z pohledu praxe alibismus, který ale dobře rezonuje v uších voličů. Navíc ještě při výběrových řízeních existuje druhá strana mince a tou je státní správa, která veřejné tendry zadává a vyhodnocuje…

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Každá drobnost se počítá a tady alespoň bude k dispozici více informací o každé firmě. Média se tak mohou ptát, proč je firma registrovaná v daňovém ráji, mohou zjišťovat, jestli někdy někdo viděl oficiální akcionáře a podobně. Důležité ale také je, aby stát ve veřejných zakázkách požadoval informace nejen o statutárních orgánech, jak to dělá dnes, ale také o skutečných vlastnících, tedy o lidech, kterým se v angličtině říká „beneficiary owners“. A aby sankce za falešné údaje byly dostatečně citelné.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Se zrušením já osobně nemám problém, ale uvědomuji si, že spoustě firem to přidělá práci. Domnívám se však, že to je krok správným směrem, k vyšší transparentnosti v majetkových vztazích. Zároveň ale takový krok mnoha lidem naruší soukromí. Jsou lidé, kteří své bohatství rádi okázale dávají najevo. Jsou však i tací, kteří v očích svých sousedů nechtějí vypadat jako zbohatlíci, žijí skromně. Určitě budou lidé, kterým zrušení akcií na majitele v tomto směru ublíží. Snad ale celkový užitek pro společnost bude kladný.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Tohle je zcela typická situace: stát velmi řád využívá vlastní selhání jako záminku k šikaně občanů. Pokud je cílem omezit klientelismus, není nic jednoduššího než pustit do veřejných zakázek pouze zcela transparentní firmy. A nepostihovat poctivé podnikatele, kteří si tuto formu vlastnictví zvolili třeba kvůli ochraně svého soukromí nebo z jiného legitimního důvodu.

Povede zrušení akcií na majitele opravdu ke snížení korupce a klientelismu v České replice? Co si myslíte vy?

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo