Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez peněz do důchodu nelez

Martin Vlnas
Martin Vlnas
10. 5. 2010

Ústavní soud přišel s přelomovým rozsudkem. S platností od 30. září 2011 zrušil výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Do té doby je třeba přijmout novou úpravu.

Bez peněz do důchodu nelez

Soudci tak jednoznačně rozhodli, že stávající systém není spravedlivý, protože dostatečně nezohledňuje to, kolik občané vydělávali, respektive kolik odváděli do penzijního systému. „Systém vede k neakceptovatelné nerovnosti mezi různými skupinami důchodových pojištěnců," uvedl generální sekretář soudu Tomáš Langášek. „Je to neuvěřitelné rozhodnutí, ČSSD jej rozhodně nevítá," okomentoval rozhodnutí Ústavního soudu předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek.

Stávající důchodový systém je tvořen dvě složkami – pevnou a pohyblivou, která se odvíjí od toho, kolik si daný člověk vydělával během zohledněného období. A právě o tu se u soudu bojovalo. U lidí s vysokými příjmy totiž dosud docházelo k jejímu zásadnímu krácení: Penze v plné výši se počítá pouze z vyměřovacího základu do 10 500 korun. Z částky od 10 500 Kč do 27 000 Kč se počítá 30 procent. Z ještě vyšších příjmů pak jen procent dvacet. Argumenty ministerstva práce a sociálních věcí, které se opíraly o principy solidarity, u soudu neuspěly.

Politikům i státní kase tak na čele přibudou další vrásky. Jak dobře poznamenal Petr Zámečník: „Po více než deseti letech tlachání na téma (ne)udržitelnosti českého penzijního systému je konečně jedno jisté: Není důležité, zda je, či není udržitelný, protože je protiústavní.“ Tedy pokud se politikové nerozhodnou přejmenovat penzijní spoření na penzijní daň, čímž by rozhodnutí soudu obešli: „Řešení je jednoduché. Už to nebude pojištění, ale běžná důchodová daň. Tím pak máte celý problém vyřešený, protože daň můžete nastolit naprosto volně," řekl Hospodářským novinám ekonomický expert ČSSD Jiří Havel.

Souhlasíte s Ústavním soudem, že „stávající důchodový systém není spravedlivý, protože dostatečně nezohledňuje to, kolik občané vydělávali, respektive kolik odváděli do penzijního systému“? Produkuje náš penzijní systém skutečně neakceptovatelnou nerovnost mezi jednotlivými skupinami obyvatel? A jak hodnotíte nápad České strany sociálně demokratické „zavést“ penzijní daň?

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Jednoznačně souhlasím s rozhodnutím Ústavního soudu. Zároveň je nezbytné co nejdříve uskutečnit důchodovou reformu včetně zohlednění principu solidarity, třebaže na jiné bázi nežli dosud. S nápadem ČSSD o zavedení penzijní daně místo penzijního pojištění, a tedy o obejití zákona nelze souhlasit, jde o pouhou manipulaci se systémem.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Český penzijní systém je skutečně velmi nerovný a změna, která odmění ty, kteří do systému přispívají nejvíce, měla přijít už dávno. Je tedy dobře, že k rozhodnutí Ústavního soudu došlo, je ale naivní si myslet, že se kvůli rozsudku zcela promění český penzijní systém. I přes různé politické deklarace totiž nikdo z politiků nemá zájem na razantní změně, která svému autorovi přinese odliv voličských hlasů. Myslím, že závěr z probíhající penzijní debaty je jediný – kdo si nebude šetřit sám, bude mít velké problémy.

Aleš Michl

Ekonomický analytik Raiffeisenbank

Je to ještě horší. Jasně že důchodový systém je nespravedlivý. Navíc připomíná letadlo. Penzisté dostávají peníze vybrané z daní dnešních pracujících. Pokud populace stárne, máme problém. Říkám proto klientům: Nečekejte, že vám stát dá nějaký důchod, investujte raději pravidelně do akcií.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Stávající důchodový systém není spravedlivý, není motivující, není efektivní, není hospodárný… prostě už dávno měl být reformován. Ovšem o reformě penzijního systému mám asi značně odlišnou představu od představ politiků a lobbistů z řad pojišťoven a jiných finančních institucí.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

O tom, co je spravedlivé, rozhodne většina. Pokud volič rozhodne, že spravedlivé je nedat kapitalistům ani korunu důchodu, protože si nahrabali dost, bude to spravedlivé. Návrh ČSSD ale vítám, konečně to myslí opravdu upřímně. Sociální pojištění jednoduše je daň, nazývat ho pojištěním je tedy poněkud pokrytecké.

A co si o našem důchodovém systému myslíte vy?

foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (29)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo