Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč ekonomové nechtějí do politiky?

Jan Majer
Jan Majer
2. 11. 2009

Problém české politiky je do značné míry personální. Není koho volit, říkáme si často. Kdyby se ale na kandidátkách objevili důvěryhodní a médii respektovaní odborníci, mnozí bychom tomu rádi dali šanci. Proč do toho nejdou?

Proč ekonomové nechtějí do politiky?

Vladimír Bezděk, Aegon

Nemyslím, že chybějící ekonomové jsou v domácí politice největším problémem. Tím je spíše netransparentnost prostředí se všemi negativními riziky. Avšak nepopírám, že mne veřejné záležitosti zajímají. Sedm let působím na komunální úrovni jako zastupitel v našem třítisícovém městečku. Pro případný budoucí vstup do „velké“ politiky jsem si již dávno stanovil dvě kritéria: životní nezávislost na příjmu z vrcholové politiky a věk alespoň 45 let. Důvody těchto kritérií přemýšlivému čtenáři asi vysvětlovat nemusím.

Pavel Kohout, Partners

Když nalijete do starého trabanta nejlepší vysokooktanový benzín, stále zůstane starým trabantem. Konstrukční omezení jsou konstrukční omezení. Srovnání české ústavy s trabantem je ale urážka trabanta, protože jeho konstrukce sice nebyla skvělá, ale aspoň neobsahovala žádné zásadní vady. Trabant fungoval. Česká ústava nefunguje. Kromě jiného ukotvuje zcela perverzní volební systém, který ze své podstaty vede k nestabilitě a korupci. Český politický systém je nastaven tak, že není možné být úspěšný a současně si zachovat poctivost.

Jiří Rusnok, ING

Osud mi poskytl úžasnou příležitost strávit více než patnáct let mého profesního života ve veřejné správě. K tomu dva roky přímo ve vysoké politice. Dnes už mám za sebou dalších více než šest let v soukromém a dokonce mezinárodním podnikání. Mohu tedy realisticky srovnávat. Všude je to o lidech a jejich kvalitách. Nicméně vyhovuje mi mnohem vyšší předvídatelnost a racionalita soukromého sektoru. Co si udělám, to mám. Svůj osud mohu rozhodně ovlivnit svou vlastní aktivitou mnohem více, než by to bylo možné v politice

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo